Közélet

Balog Zoltán: közös európai teher a diktatúrák öröksége

Balog Zoltán: közös európai teher a diktatúrák öröksége

2014. augusztus 19., kedd
Balog Zoltán: közös európai teher a diktatúrák öröksége

A diktatúrák öröksége Európában egy közös, terhes örökség - jelentette ki a páneurópai piknik 25. évfordulóján a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett soproni konferencián kedden Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

A különbségeiktől eltekintve "két diktatúrával kell együtt szembenéznünk Európában" - fogalmazott -, "amikor mi dönthettünk szabadon, mindig a szabadság mellett döntöttünk". A szabadság és a demokrácia nem egyenlő automatikusan a társadalmi igazságossággal, a politikai vasfüggöny leomlása után pedig máig "számos szociális vasfüggöny szabdalja Európa térképét" - mondta. Mint mondta, a szabadság és a demokrácia nem egyenlő automatikusan a társadalmi igazságossággal, a politikai leomlása után pedig máig "számos szociális vasfüggöny szabdalja Európa térképét". Hangsúlyozva, hogy Magyarország partnere Európának a terhek igazságos elosztásában, valóságos esélyeket kell teremteni, és mindenkit támogatni kell abban, hogy azokat megragadja.

Balog Zoltán

fontosnak nevezte, hogy "a jövő érdekében beszéljünk a múltról", és "akkor szóba fog állni velünk a következő nemzedék", ami nélkül nem lesz békés, biztonságos és igazságos Európa. Mint mondta, ha európai témává kívánjuk tenni a rendszerváltoztatást, akkor szükségünk van a németek, különösen a keletnémetek segítségére, megjegyezve, utóbbiak két diktatúra után ápolják a szabadságot. Kiemelte: a negyedszázada történt események résztvevőinek nem adatott meg a külső szabadság, a belső azonban igen, amelynek megőrzésére ma is szükség van.

Firtl Mátyás

(KDNP), a térség országgyűlési képviselője arra utalt: a páneurópai piknikkel a 20. század során harmadszor került a város a világ figyelmének középpontjába; az első alkalomként az osztrák-magyar határ meghúzását, másodikként a határ 1956-os megnyitását említette. Johannes Singhammer, a Bundestag konzervatív párti alelnöke beszédében azt emelte ki: amint azt a kelet-ukrajnai események is bizonyítják, "nem magától értetődő sem a szabadság, sem a béke", amelyekért mindennap harcolni kell, megvédve azokat. "Magyarország 25 éve megmutatta az utat a szabad népek Európájába" - fogalmazott Karlheinz Kopf, az osztrák törvényhozás második elnöke, utalva arra, hogy a piknik a berlini fal megépítése utáni legnagyobb menekültáradatot váltotta ki az NDK-ban.

Klaus Riedel

, a budapesti német nagykövetség ügyvivője arról beszélt: a berlini fal leomlása, így a város jelképe, a Brandenburgi kapu megnyitása annak is köszönhető, hogy negyedszázada, ezen a napon a magyar-osztrák határon megnyílt az kis, dróttal beszőtt fakapu, amelyen több száz keletnémet polgár jutott nyugatra. "A boldogság titka a szabadság, a szabadság titka pedig a bátorság, amelyről 25 éve itt bizonyságot tettek", fogalmazott Christine Lieberknecht, Türingia tartomány miniszterelnöke az eseményen. Zárszavában Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke azt hangsúlyozta, a páneurópai piknik kiemelkedő voltát mutatja, hogy szabad polgárok, szabad akaratukból, együttes elhatározással, dacolva a hatalommal, a semmiből hozták létre a rendezvényt. Mint mondta, a nyolcvanas -kilencvenes évek fordulójának egyetlen eseménye sem fejezi ki úgy a szabadságot és az iránti vágyat, mint ez a piknik. Hozzátette: sok szereplő ismert, de ugyanúgy számtalan névtelen hőse volt az eseménynek, akárcsak a városi szabadság 1277-es kivívásának vagy az 1920-as népszavazásnak. A negyedszázaddal ezelőtti kor elvégzetlen feladatának, adósságának nevezte, hogy "mindenki közelebb megy a másikhoz", figyelve rájuk, az általuk vallott értékeikre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.