Közélet

ÁNTSZ: többfelé magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

ÁNTSZ: többfelé magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

2014. augusztus 9., szombat
ÁNTSZ: többfelé magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlődő záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentráció emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

A kültéri allergén gombák koncentrációja is elérheti a magas szintet, míg a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul. Az OKI jelentése szerint lassan fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is. Bár virágporuk még jellemzően alacsony mennyiségben fordul elő, helyenként elérhetik a közepes szintet is. A pázsitfüvek és az útifű pollenje várhatóan jellemzően csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. Az intézet a parlagfű virágzása miatt csütörtökön figyelmeztetést adott ki az ország északkeleti részére, valamint a Kiskunság északi felére. Az előrejelzés alapján a parlagfű virágzásának csúcsa augusztus utolsó két hetében várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.