Közélet

200 millió forint állami támogatás jut a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak

200 millió forint állami támogatás jut a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak

2014. augusztus 6., szerda
200 millió forint állami támogatás jut a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak
kozponti_intenziv07_gs

200 millió forint állami támogatás jut a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott, országos szinten mintegy 12 milliárd forintot felölelő segélyt a kórházak adósságainak törlesztésére használják fel.

Az egyszeri gyorssegély alkalmazását kormányrendelet határozza meg, az Egészségbiztosítási Alapból származó támogatás felét köztartozásokra és 90 napnál régebben lejárt szállítói számlák kifizetésére használhatják a kórházak, a másik 50%-ot, illetve az előzőek kifizetése után kimaradt összeget más egészségügyi szolgáltatók felé irányuló adósságok törlesztésére fordítják. Ahol ezek után marad pénz, ott azt a várólisták csökkentésére használhatják fel, de sietniük kell, mert a segély végfelhasználási ideje augusztus vége, amit addig nem költenek el belőle, azt vissza kell utalni a költségvetésnek. Országosan a kormány 11,8 milliárd forintot oszt ki a fekvőbeteg fogadó intézményeknek, 500 millió forintot a mentőknek, 150 millió forintot pedig a betegszállítók számára. „A szegedi klinikai központ 200 millió forint támogatást kap, ezt – mivel nincs lejárt köztartozása – a közreműködőkre és a szállítói állomány rendezésére fordítjuk” – mondta el

Vincze Zsolt

, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gazdasági igazgatója. „Sajnos ez nem elég a tartozásaink fedezésére, mint ahogy egyik kórháznak sem” – tette hozzá.

Zombor Gábor

egészségügyért felelős államtitkár elmondta: „Ez nem adósságkonszolidációs lépés, hanem a meglévő tartalékok felhasználása, az intézkedés pedig „szektorsemleges”, tehát nemcsak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fenntartásában lévő intézményeket, hanem például az egyetemeket és az egyházi intézményeket is érinti.” Az államtitkár a jövőbeli tervekről így nyilatkozott: „Szeretnénk elérni, hogy a kórházak gazdálkodásának azon része, amelyre nincs ráhatása az intézménynek, kerüljön ki a betegellátásra szánt összegből, és ezt az állam közvetlenül finanszírozza. Az erről szóló javaslat a harmadik negyedévben kerülhet a kormány elé.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.