Közélet

Veszélyeket rejt a szökőkutakban csobbanás

Veszélyeket rejt a szökőkutakban csobbanás

2014. július 5., szombat
Veszélyeket rejt a szökőkutakban csobbanás
hoseg5

Szeged szökőkútjai fürdőző gyerekekkel telnek meg nyaranta, sokan bizonyára nem tudják, hogy milyen egészségügyi kockázatai vannak annak, ha egy köztéri szökőkutat használ medencének.

„Sem ivásra sem fürdésre nem alkalmasak a szökőkutak, azok díszjellegűek, fürdeni bennük bizony közegészségügyi szempontból veszélyeket rejt magában” – magyarázta

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos. A Móra-múzeumnál vagy épp a Széchenyi téren a kisebb gyerekek akár úszkálhatnak a szökőkutakban, míg az Árpád téren inkább csak felfrissíti az embert, ha belesétál a vízsugárba. Mivel nem fedettek a szökőkutak, szinte bármilyen szennyeződés belekerülhet a vízbe, példaként a tisztifőorvos az állati ürüléket említette, ezen kívül porszennyezést, míg a kisgyerekek akár a vizeletükkel is fertőzhetik azt. Az sem ritka, hogy házi kedvencek hűsölnek a szökőkutakban, így számtalan egészségügyi kockázatról számolt be a szakember. Bőrbetegségeket, kiütéseket is okozhat a koszos víz, aki pedig le is nyeli, az hasmenéssel, hányással vagy lázzal járó kórképek kialakulását is kockáztatja. Tombácz Zsuzsanna hangsúlyozta, a tisztiorvosi szolgálatnak nem feladata ellenőrizni a szökőkutak vizét, mivel nem feltétel, hogy ivóvíz minőségűek legyenek, de figyelmeztetnek a szökőkútban való felfrissülés veszélyeire. Megjegyezte, jogszabály ugyan nem tiltja Szegeden, hogy bárki szökőkútban hűsöljön a nyári kánikulában, de senkinek sem ajánlja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.