Közélet

Tovább drágulhat a kakaó

Tovább drágulhat a kakaó

2014. július 6., vasárnap
Tovább drágulhat a kakaó

A kakaóbab árát három éve nem látott magasságba, tonnánként 3133 dollárra vitte fel a jelentős ázsiai csokoládékereslet, és a hosszabb távon várható kínálatszűke további drágulást idézhet elő - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

A Nemzetközi Kakaó Szövetség (International Cocoa Organization - ICCO) adatai szerint a globális kakaókínálat immár második éve elmarad a kereslettől. Várhatóan ez így lesz az idén is, annak ellenére, hogy a 2013-14-es idényben - ebben az ágazatban októbertől szeptemberig tart a termesztési időszak - a világ kakaótermelésének mintegy kétharmadát adó Nyugat-Afrika fő termelői, Elefántcsontpart és Ghána rekordmennyiséget érhetnek el. A kakaóbab ára immár másfél éve emelkedik, s jelenleg több mint 40 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt, azon félelmektől vezérelve, hogy a kínálat kevésbé nő a 2014-15-ös szezonban, mint a kereslet. A határidős árutőzsdéken a szeptemberi lejáratú kakaókontraktus 3133 dolláros tonnánkénti ára 2011. augusztus óta a legmagasabb szint. Az elmúlt öt évben a kakaókereslet 29 százalékkal nőtt Ázsiában, holott ugyanezen idő alatt az európaiak 1 százalékkal kevesebb kakaót fogyasztottak. Még a kakaóbabnál is jobban, több mint 70 százalékkal drágult a kakaóbabból kinyert, a csokoládé fő alkotóelemének számító kakaóvaj. Egy tábla tejcsokoládé összetevőinek költsége kilogrammonként 2,18 angol font (1 font=391,64 forint). Bár ez valamivel alacsonyabb a tavaly októberi 2,30 fontnál, még így is 35 százalékkal magasabb a 2012 elejeinél, 16 százalékkal pedig a 2013 elején tapasztalt árnál. Az éves forgalmat tekintve 120 milliárd dollárra rúgó globális édesipar vállalatai egyre jobban aggódnak a kakaókínálat hosszú távú fenntarthatósága miatt. Fenyegető ugyanis, hogy a kakaófák kiöregszenek, miközben a termelés döntően azoktól a nyugat-afrikai kis gazdaságoktól függ, amelyek alig képesek beruházni, pedig a világ kakaókínálatának 90 százaléka ezektől a kistermelőktől származik. Egyúttal Afrika nyugati részén a kakaófarmerek átlagéletkora több mint 50 év, a fiatalabb generáció viszont egyre jobban vonakodik attól, hogy a paraszti életformát válassza - olvasható a Conclude elemzésében. A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője. A Conclude által indított napi szinten megjelenő Conclude Daily Gold nevű ingyenes online hírszolgáltatás elsősorban a nemesfémpiacokra és árupiacokra fókuszál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.