Közélet

Tizenhat éves lány küzdött a szerb férfi életéért Röszkén

Tizenhat éves lány küzdött a szerb férfi életéért Röszkén

2014. július 22., kedd
Tizenhat éves lány küzdött a szerb férfi életéért Röszkén
roszkei_hataratkelo03_gs

A röszkei határátkelőnél lett rosszul egy idős férfi, akinek életéért a Magyar Vöröskereszt két fiatal önkéntese küzdött. Az országos elsősegélynyújtó versenyt is nyert fiatalok mindent megtettek, de a férfin sajnos már nem tudtak segíteni.

Július 18-án

, múlt hét pénteken jelentették a röszkei határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőröknek, hogy egy férfi rosszul érzi magát. A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének helyszínen tartózkodó önkéntesei, valamint egy elsősegélynyújtásra kiképzett rendőr a lehető leggyorsabban megkezdte a férfi újjáélesztését, miután megállapították, hogy megállt a szíve. Percekig küzdöttek az életéért, sajnos azonban nem sikerült segíteni rajta.

Legyen bátor, ön is segíthet!

- Ha rosszullétet tapasztalunk, legelőször megszólítjuk, megrázzuk a beteget. Ha nincsen légzés és keringés, meg kell kezdeni az újraélesztést, miközben egy másik személy értesíti a mentőket. - Eszméletvesztés esetén meg kell bizonyosodni, hogy a légutak szabadok, a beteg nem nyelte le a nyelvét. - Újraélesztést bárki elkezdhet, elrontani ezt nem lehet: legrosszabb esetben eltörik a bordáját, de a bordatörés sokkal kisebb gond, mint a szívleállás! - Harminc mellkaskompresszió után két befújás - ezt addig kell ismételni, míg a mentő ki nem érkezik.

A határátkelőn szokásos pénteki torlódás mellett a nagy meleg is próbára tette a kilépésre várakozó autósokat.

Szilágyi Hanga

és

Herpai Ildikó,

a Vöröskereszt két önkéntese reggel kapta a hírt, hogy az egyik autóban segítségre szorulnak. "Egy férfi szaladt oda hozzánk, aki azt mondta, hogy társa szívfájdalomra panaszkodik. Odasiettünk, de mire kiértünk, már eszméletlen volt. A szívmegállást követően nagyjából öt perc áll rendelkezésre az újjáélesztésre, sajnos már a kritikus időszakban voltunk - a mentőkkel együtt mi 36 percig próbálkoztunk. Igazából nagyon sokan voltak a közelben, akik időben megkezdhették volna az újraélesztést, a segítségükkel talán megmenthettük volna a férfi életét. Nagyon sajnálom, hogy nem így történt" - emlékezett vissza Szilágyi Hanga. Már a gyors és szakszerű orvosi ellátás ellenére sem sikerült visszahozni a szerb férfit. Nehezen és szomorúan indult idén a munka, a pénteki volt ugyanis az első napjuk. A Vöröskereszt önkénteseként Szilágyi Hanga minden nyáron szolgálatot vállal Röszkénél, hogy hasonló esetben készenlétben legyen. A 16 éves lány három éve vállal önzetlenül, mindenféle jutalék nélkül munkát a határátkelőn. Ápolónő édesanyja révén került közelebb az egészségügyhöz, az iskolában részt vett egy elsősegély-tanfolyamon, 2011-ben megyei, majd országos versenyt is nyert. "A legtöbbször szerencsére nincs ilyen komoly vészhelyzet, de a nagy melegben ivóvizet osztogatunk az autósoknak, illetve körbejárunk közöttük, figyeljük, hogy nincs-e rosszul valaki" - mondta el portálunknak az önkéntes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.