Közélet

Réti fülesbaglyot mentettek Vásárhely határában

Réti fülesbaglyot mentettek Vásárhely határában

2014. július 21., hétfő
Réti fülesbaglyot mentettek Vásárhely határában
bagoly02_va

Fokozottan védett réti fülesbagolyfiókát talált egy házaspár Vásárhely és Szentes között egy dűlőúton. A szemlátomást legyengült állatot a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol gondját viselik, amíg nem lesz képes saját magát ellátni.

Ritkán fészkel Magyarországon a réti fülesbagoly, leginkább a Hanságban és a hortobágyi pusztákon találkozni velük – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója. A rágcsálókkal táplálkozó állat részben a

mezei pocok elszaporodása

miatt jelenhetett meg környékünkön, idén már több fajtársát is leadták a vadasparkban, de sokszor évekig nem hoznak Szegedre ebből a védett madárból. Kevesen tudják, hogy a 250 ezer forint eszmei értékű réti fülesbagoly a földön épít magának fészket zsombékos területeken vagy gabonatáblákban, többnyire fűszálakból, és a több bagolyfajjal ellentétben nappal is vadászik. A kifejlett példányok 36-40 centiméteresek, szárnyfesztávolságuk 95-110 centiméter, míg testtömegük 280-500 gramm közötti.

bagoly01_va

„A körülbelül 4-5 hetes állat jól van, és amint képes lesz ellátni magát, elengedjük, így legkésőbb egy hónap múlva ismét szabad lesz. Valószínűleg egy róka vagy egy nagyobb testű ragadozómadár martalékává vált volna, ha nem hozzák be a vadasparkba” – mondta Veprik Róbert. Az igazgató hozzátette, pénteken is leadták egy fajtársát, annak egy kombájn vágta el a szárnytollait, de szerencsére ő is rendbe fog jönni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.