Közélet

Önkormányzat 2014: kiírja a nemzetiségi választásokat az NVB

Önkormányzat 2014: kiírja a nemzetiségi választásokat az NVB

2014. július 29., kedd
Önkormányzat 2014: kiírja a nemzetiségi választásokat az NVB

A nemzetiségi választásokat várhatóan kedd délutáni ülésén írja ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 12-ére. A testületnek nem a választás időpontjáról kell döntenie, hanem arról, hogy az egyes nemzetiségek hány településen tarthatnak nemzetiségi választást.

A jogszabály szerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani, tehát

Áder János

köztársasági elnök bejelentésének megfelelően október 12-én. Az NVB-nek a nemzetiségi választást a szavazás előtt legalább 75 nappal, azaz legkésőbb július 29-éig kell kiírnia. Az NVB ülésére szóló meghívóban napirenden szerepel a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának kitűzése, valamint már a jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele is. A nemzetiségi választásokon azok a szervezetek indulhatnak, azaz kezdeményezhetik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vételüket bármely területi választási bizottságnál, vagy az NVB-nél, amelyek a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában már jogerősen szerepeltek és amelyeknek az alapszabályban rögzített céljai között szerepel valamely nemzetiség képviselete. Szakszervezet és párt nem indulhat a nemzetiségi választáson. A törvény szerint azokon a településekre lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. Az NVB tehát határozatában felsorolja majd, hogy mely településeken, mely nemzetiségek választását tűzi ki, és meghatározza azt is, a voksoláson induló jelölteknek hány ajánlásra van szükségük a nyilvántartásba vételhez. A voksolásra a választópolgárok szeptember 26-áig vetethetik magukat fel a nemzetiségi névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást kell kiírnia az NVB-nek, de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol (a névjegyzékben szereplők számától függően) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja. A legtöbb választást, 1383-at a roma nemzetiségiek számára írhatják ki, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban. Az októberi nemzetiségi választások újdonsága, hogy egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. A területi és az országos nemzetiségi listákra azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik olyan településen élnek, ahol - mivel 2011-ben nem vallották magukat legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak - a települési választást nem lehet kiírni. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokkal egy időben 2321 nemzetiségi választást tartottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.