Közélet

Gyűrűt kaptak a sándorfalvi szalakótafiókák + FOTÓK

Gyűrűt kaptak a sándorfalvi szalakótafiókák + FOTÓK

2014. július 13., vasárnap
Gyűrűt kaptak a sándorfalvi szalakótafiókák + FOTÓK
szalakotafioka_gyuruzese_mj 021

Kirepülésük előtt több tucat szalakótafiókát jelöltek meg Sándorfalva határában, a Fehér-tó mellett. A madarak több gyűrűt is kaptak, mielőtt augusztus végén útra kelnének a messzi Dél-Afrikába.

Mesterségesen kialakított költőhelyükben lévő szalakótafiókákat gyűrűztek meg szombat délelőtt a Sándorfalva, illetve Szatymaz közelében lévő Fehér-tónál. A madár elsősorban nagytestű harkályfajok odújában költ, természetes élőhelyük azonban az elmúlt húsz év során rohamosan lecsökkent, egy időben itthon alig 2-300 párt számláltak belőlük. A Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjai (így a Csongrád megyei is) mesterséges, nagy méretű odúkat biztosít számukra, melyeket nyárfákra, villanyoszlopokra függesztenek ki. Odúkat az élelemforrás közelében helyeznek ki: elsősorban sáskafélékkel táplálkoznak ezek a madarak, de megfognak bármilyen nagyobb testű rovart, kisemlősöket, hüllőket és kétéltűeket, sőt mezei pockot is. Kitartó munkájuknak köszönhetően a populáció lassan növekedésnek indult, jelenleg körülbelül 1200 pár költ hazánkban. Az ornitológusok rendszeresen meg is jelölik az odúban lévő madarakat. Nem csak a hagyományos fémgyűrűt kapják meg ilyenkor, hanem színes gyűrűk kombinációját is elhelyezik rajtuk, melyek segítségével biztos távolból, távcsővel is leolvasható a szükséges információ. "Az ornitológiai fémgyűrűt a madár bal lábára helyezzük, amely alá egy területkódot jelölő, színes gyűrű kerül. Jobb lábukra pedig egy színes karakterekkel jelölt gyűrűt teszünk, amely alapján könnyen azonosítható a példány" - magyarázta a SZEGEDma.hu kérdésére

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára. A költöző madár nem tartózkodik sokáig hazánkban, április végén, május elején érkezik haza költeni, szeptember első hetében pedig útnak indulnak délre. Messzire, egészen Afrika déli végébe vonulnak le a hideg elől, több mint tízezer kilométeres utat tesznek meg évente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.