Közélet

Beliczai Mária: szakralitás, kultusz nélkül értelmetlen az élet

Beliczai Mária: szakralitás, kultusz nélkül értelmetlen az élet

2014. július 4., péntek
Beliczai Mária: szakralitás, kultusz nélkül értelmetlen az élet
beliczai kultura_napja_unnepseg13_gs

Szakralitás, jelképek, istenkép a művészetben címmel Beliczai Mária tartott előadást a Kereszténydemokrata Néppárt székházában. A szobrászművész a különböző korokban élő alkotók, munkásságuk, műveik és Isten, az eltérő istenképek kapcsolatáról szóló kutatómunkájának eredményeit mutatta be.

Az előadást

Haág Zalán

, Szeged város kulturális bizottságának elnökének bevezetője előzte meg, melyben

Beliczai Mária

témaválasztásáról, kutatásairól beszélt néhány szóban. A

Szeged Kultúrájáért-díjjal kitüntetett művész

baráti felkérésre kezdett el foglalkozni a témával. "Évtizedek óta foglalkoztat ez a gondolat szobrászként, művészként. Mint a kultuszok iránt erőteljesen érdeklődő ember, nagy örömmel mondtam igent erre a felkérésre" – nyilatkozta Beliczai Mária. A szobrászművész kiemelte, az élet művészet, szakralitás és kultusz nélkül szinte értelmetlen, „csak zengő érc, üres cimbalom, olyan mintha szeretet nélkül kellene élnünk”. Emlékeztetett, az Ókortól kezdve napjainkig megjelenik a spiritualitás a legkülönfélébb alkotásokban, az művészek nagy jelentőséget tulajdonítottak az istenek elvárásainak való megfelelésnek munkájuk során, az istenkeresés örök témája a mesterek munkásságának. „Remélem hozzájárulok ahhoz, hogy az emberek egy kicsit fölnézzenek az ég felé, és a művészetre ennek kapcsán másképp fognak tekinteni" – fogalmazott. Beliczai Mária 1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, azóta művésztanárként dolgozik egykori iskolájában, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. A művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), szobrászkánt számos itthoni és külföldi tárlaton szerepelt. Szegedi köztéri alkotásai közül a legismertebbek a Szent István téren

Magyar Ede

mellszobra és az újszegedi Szent Teréz templomban lévő Corpus Christi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.