Közélet

Trócsányi: a szomszédos országokkal való kapcsolat elsődleges fontosságú

Trócsányi: a szomszédos országokkal való kapcsolat elsődleges fontosságú

2014. június 11., szerda
Trócsányi: a szomszédos országokkal való kapcsolat elsődleges fontosságú

A szomszédos országokkal való kapcsolat prioritás a magyar igazságügy számára - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügy-miniszter, jogtudós az újvidéki Magyar Szó című napilapban szerdán közölt interjújában.

Trócsányi László

a múlt héten a vajdasági Palicson rendezett területi és nem területi autonómiáról szóló konferencián nyilatkozott a lapnak, s az interjú másnapján tett miniszteri esküt. A Magyar Szónak kifejtette, hogy a Szerbiával való kapcsolatot fontosnak tartja, és reményei szerint már ősszel Belgrádba utazhat, hogy szerb kollégájával, illetve a vajdasági tartományi vezetőkkel találkozzon. "Saját csatlakozási tapasztalatunkat valóban átadhatjuk Szerbiának. Diák- és szakértőcserét tudunk felajánlani, közös képzéseket folytathatunk, nemcsak magyar, hanem angol vagy francia nyelven is. Alapvető érdekünk, hogy Szerbia minél előbb csatlakozzon az EU-hoz, és lehetőség szerint a schengeni övezethez is" - magyarázta. A Vajdaság autonómiáját Közép-Európa egyik legizgalmasabb modelljének nevezte, mert - mint fogalmazott - "itt mindig is hagyománya volt az autonómiának, ez fontos ismeret". "Vajdaságnak megvan a tudása arra, hogyan kell megszerezni az autonómiát, hogyan kell azzal élni, gyakorolni a hatásköröket és miként kell a központtal partnerségre törekedni" - részletezte. Hozzáfűzte, hogy mindez optimizmusra ad okot, "hiszen adott egy olyan feltételrendszer, amely mentén a kisebbségi nemzetek tárgyalhatnak a többségi nemzet képviselőivel". Szerinte minden tárgyalás nehéz és érzékeny. "Ám hiszem, hogy Vajdaság vonatkozásában komoly esélye van az eredménynek" - zárta szavait Trócsányi László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.