Közélet

Tiszteletbeli tűzoltó lett az életmentő makói diák + FOTÓK

Tiszteletbeli tűzoltó lett az életmentő makói diák + FOTÓK

2014. június 13., péntek
Tiszteletbeli tűzoltó lett az életmentő makói diák + FOTÓK
20140613untitled shoot-113152

Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette az életmentő makói diákot, Moravszki Bencét.

A 17 éves diák példamutató, életmentő cselekedetéért részesült elismerésben, melynek átadására

Bence

iskolai évzáróján került sor. Az ajándéktárgyakat 2014. június 13-án, pénteken délelőtt Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át. Bence május 21-én reggel 7 óra körüli időpontban iskolába tartott. Eközben vette észre, hogy egy férfi a földön fekszik. Azonnali segítséget nyújtott az eszméletlen állapotban lévő embernek. Bence megkezdte a férfi szakszerű újraélesztését, a légutak szabaddá tétele után szívmasszázst alkalmazott. Később megérkeztek a mentős szakemberek is, akik stabilizálták a férfi állapotát, és a makói kórház intenzív osztályára szállították. Bence segítségnyújtásával megmentette az 54 éves férfi életét. A katasztrófavédelem megyei igazgatósága – az iskola vezetésével együttműködve – teljes titoktartás mellett szervezte meg a főigazgatói elismerés átadásának körülményeit. A sikeres együttműködésnek köszönhetően Bence még az ünnepég kezdetén sem sejtett semmit. A makói Juhász Gyula Szakközépiskola és Gimnázium évzárója pénteken délelőtt 11 órakor istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, majd az igazgató asszony köszöntőjét követően sor került az iskolai jutalmak átadására. Ezen a ponton lépett be a megyei katasztrófavédelem az elismerések átadásának sorába. Szatmári Imre igazgató úr egy különleges, fából készült emléklapot, valamint egy névre szóló plakettet adta át a 17 éves makói diáknak. Bence a kamerák kereszttüzében, meghatódva, tapsvihar közepette vette át az ajándéktárgyakat. A diákok és tanáraik egy emberként ünnepelték társukat, aki cselekedetével nem csak saját generációjának, hanem az egész társadalomnak követendő példát mutatott. Az évzáró ünnepségen jelen voltak Bence szülei is, akik természetesen nagyon büszkék fiukra. Bence édesanyja elmondta, fiával rengeteget beszélgettek az eset után, ami segített Bencének abban, hogy feldolgozza a történteket. Az iskolai évzáró után a makói tűzoltó-parancsnokságon folytatódott a Bence tiszteletére szervezett programsorozat.

Balogh Róbert

, a Makói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, valamint a szolgálatot ellátó állomány minden tagja felsorakozott Bence fogadására. A tűzoltóság szertárában a tűzoltók gratuláltak Bence bátorságához, majd Balogh Róbert az egész családot körbevezette a laktanya épületében. Bencének nem voltak ismeretlenek a tűzoltók által használt felszerelések, hiszen rendszeresen vesz részt a katasztrófavédelem által szervezett versenyeken. Amikor csak teheti, szabadidejében a tűzoltók közelében tartózkodik. Nem véletlenül: Bence hosszú ideje tudja, hogy érettségi után tűzoltó szeretne lenni. Évek óra arról álmodik, hogy egyszer a hivatásos állomány tagja lehet. Bence elmondta: legfőbb célja, hogy tűzoltóként segíthessen a bajba jutott embereken. Bevallása szerint akár az ország másik végébe is elköltözne, ha ott kapna lehetőséget arra, hogy tűzoltóként dolgozhasson. A mai napon jelentős lépést tett álmai megvalósítása felé, hiszen az évzáró ünnepségen

Szatmári Imre

tűzoltó ezredes - az emléktárgyak átadása mellett – Bencét tiszteletbeli tűzoltóvá avatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.