Közélet

Megkezdődött a Szikszai György Református Általános Iskola energetikai korszerűsítése

Megkezdődött a Szikszai György Református Általános Iskola energetikai korszerűsítése

2014. június 16., hétfő
Megkezdődött a Szikszai György Református Általános Iskola energetikai korszerűsítése
uszt_szikszai_teteje

A makói Szikszai György Református Általános Iskola sikeresen nyújtotta be a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0161 azonosítószámú, „Szikszai György Református Iskola épületének energetikai korszerűsítése” című pályázatát. A projekt keretében a 60-as években épült oktatási intézmény energetikai fejlesztése - régi elavult nyílászáróinak, fűtésrendszerének és szigetelésének korszerűsítése - valósul meg többek között. A fejlesztés 80.926.926 Ft-ból valósul meg, ebből az elnyert támogatás összege 65.777.928 Ft. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A kivitelezési munkálatok 2014. május 15-én kezdődtek meg és várhatóan 2014. augusztus 15-én fejeződnek be.

Az iskolát 2000-ben vette át az egyház az önkormányzattól. Az azóta eltelt időben belső korszerűsítéseket végeztek annak érdekében, hogy a diákok, tanárok és az iskolába látogatók minél otthonosabban érezzék magukat, de komoly, átfogó energetikai korszerűsítés eddig a főépületben nem történt. A felmerült energetikai problémák miatt elengedhetetlenné vált a korszerűsítése. A fejlesztés során megvalósul a nyílászárók cseréje, lépésálló szigetelést kap a födém, a fűtés korszerűsítés során a kazánt és a radiátorokat lecserélik, melyekre termosztatikus szelepek kerülnek felhelyezésre és központi szabályozással megvalósul a heti programozhatóság. Az épületeket határoló falak külső hőszigetelést és nemes vakolatot kapnak, a használati meleg víz ellátás biztosítása érdekében napkollektorok, a villamos energia költségek csökkentése érdekében pedig napelemes rendszer kerül felhelyezésre. Továbbá megújul az iskola belső világításrendszere is, korszerű lámpatestek felhelyezésével. A projektben megvalósított célokkal az intézményben dolgozók és tanulók komfort érzete nő, valamint Kevesebb anyagi forrást kell biztosítani a fenntartónak a rezsi költségekre, így a megmaradó forrást, más oktatással kapcsolatos fejlesztésre tudja fordítani.

Várható eredmények:

- Az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése: 15,76 t/év - Az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése(Megújuló energia): 6,68 t/év - Megújuló energiahordozó felhasználás növekedése (villamosenergia-termelés): 0,00648 GWh/év - Megújuló energiahordozó felhasználás növekedése: 29,70 GJ/év - Megtakarított éves elsődleges energiahordozó mennyisége: 242,08 GJ/év

uszt_szikszai_alja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.