Közélet

Lengyel testvérvárosát vendégelte Mórahalom

Lengyel testvérvárosát vendégelte Mórahalom

2014. június 11., szerda
Lengyel testvérvárosát vendégelte Mórahalom
20140610_094334

Régi barátok látogattak el Mórahalomra. Uniejów Lengyerország közepén található 7.309 lakosból álló város. A közel 50 főből álló lengyel testvérvárosi delegáció pünkösdhétfőn érkezett, és három napon keresztül élvezhették a mórahalmiak vendégszeretetét.

Régóta ápolja Mórahalom és Uniejów a kapcsolatukat. 2007-ben talált egymásra a két település, és azóta rendszeresen találkoznak, szerveznek egymásnak programokat. A két helység között sok a hasonlóság. Mind a két esetben kis városról beszélünk, ahol alapvetően mezőgazdasággal foglalkoznak a lakosok, de megfigyelhető, hogy mindkét településen az idegenforgalom az utóbbi években különösen fontos területté vált. Akárcsak Mórahalom Uniejów is rendelkezik egy nagyon szép gyógyfürdővel, szálláshelyekkel, különböző programokkal és látnivalókkal. És ha ez még nem lenne elég, sikerül ezeket a közös jellemvonásokat megfejelni azzal, hogy a két testvérváros ugyanúgy hasznosítja a geotermikus energiát, a termálvíznek a hőenergiáját.

Berta Zsolt

a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „Úgy gondolom, hogy van mit tanulnunk egymástól. Ezért is örülünk, amikor ellátogatnak hozzánk ilyen szép számmal, hiszen ilyenkor ez egy remek alkalom arra, hogy megbeszéljük, hogy náluk milyen fejlesztések voltak, nálunk pedig milyen előrelépések történtek, és így kölcsönösen át tudjuk adni egymásnak tudásunkat.” Több szabadidős programokat szerveztek a lengyel barátoknak. Ellátogattak a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, pálinkát kóstoltak, lovas kocsikáztak, megnézték a Nagyszéksósi Bivalygulyát, illetve mind a három napon közös ebédeket tartottak, amelyek mindig felszabadult hangulatban, mulatozással teltek. A lengyel-magyar barátság egy olyan szoros kötelék, amelyre Európában talán nincs is példa. A két nép közötti érdek nélküli barátság, és a megfoghatatlan ragaszkodás levetül az egyszerű polgár szintjére is, amely áthatja a mindennapi érzéseket.

Nógrádi Zoltán

Mórahalom polgármestere elmondta: „A lengyel barátaim sokszor mondják, hogy ők sokkal jobban szeretnek bennünket, mint mi önmagunkat. Ez egy nagyon fontos üzenet!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.