Közélet

Itt az ideje a parlagfű elleni védekezésnek

Itt az ideje a parlagfű elleni védekezésnek

2014. június 19., csütörtök
Itt az ideje a parlagfű elleni védekezésnek

Az enyhe tél és a korai kitavaszodás következtében idén várhatóan hamarabb virágzik a parlagfű. A gyomnövény okozta allergiás szezon közeleg, hiszen a learatott tarló területeken a kedvező időjárás miatt néhány napon belül a parlagfű tömeges kelési hulláma várható.

A szántóföldeken már megtalálhatók az első példányok, ami a szakemberek szerint azt jelzi: a megszokottnál nagyobb mértékű parlagfű fertőzésre kell felkészülni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja az érintettek figyelmét, hogy a gyommentesítéssel kapcsolatos feladataikat a jogvesztő határidőig végezzék el. A 2007-ben végzett V. Országos Gyomfelvételezés adatai alapján a parlagfű hazánk legnagyobb borítással szereplő gyomnövénye. Az országban Csongrád megye a közepesen fertőzött területek közé sorolható. A gyomnövény jelenléte meghatározó a parlag területeken, a kapás kultúrák közül a napraforgóban, illetve a gabona tarlókon. Jelenleg szórványos a jelenléte. A vonatkozó jogszabályok értelmében a parlagfű virágbimbójának kialakulását és virágzását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani. A parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt hatósági eljárás július 1-je után indítható, de már most érdemes elvégezni a gyommentesítést. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják a szakemberek a gyomnövény visszaszorítására. A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) az Észak-Amerikai kontinensről származó magról kelő fészkes virágzatú növény. Európában a XIX. század második felében telepedett meg. az 1920-as évek elején jelent meg Magyarországon és azóta is folyamatosan terjed. A gyomnövény mezőgazdasági kártételén túlmenően a lakosság jelentős hányadánál légúti allergiát okoz, tehát terjedésének humán-egészségügyi vonzatai is vannak. A parlagfű-mentesítés éppen ezért széles körű társadalmi érdek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.