Közélet

Ésszerű támogatáspolitikára van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint

Ésszerű támogatáspolitikára van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint

2014. június 20., péntek
Ésszerű támogatáspolitikára van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint

Ésszerű és hatékony támogatáspolitikát javasol a kormánynak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), olyat, amely figyelembe veszi a foglalkoztatást, elősegíti a magasabb hozzáadott értéket előállító és több munkaerőt foglalkoztató tevékenységek fennmaradását és fejlődését.

A kamara pénteki közleménye szerint azt kéri a kormányzattól, hogy a 2015-2020 közötti támogatáspolitika tervezésénél vegye figyelembe tagsága érdekeit. A NAK felidézi: a kormányzat szándékai szerint a támogatási rendszert összhangba kell hozni azokkal a birtokpolitikai tervekkel, amelyeket az új földforgalmi törvény is megcéloz. Ennek részét képezné az egységes területalapú támogatás (SAPS) bizonyos összeghatár feletti csökkentésének (degresszivitás) nemzeti hatáskörben történő meghatározása. A közösségi szabályok széles mozgásteret adnak a degresszivitás alkalmazásához a tagállamok számára a nemzeti célkitűzések érvényesítése érdekében. A NAK a kormány felkérésére több lehetséges támogatáscsökkentési változatot is kidolgozott - írja az érdekképviseleti szervezet. A NAK elfogadja, hogy a birtokpolitikára tekintettel a tervezettnek megfelelően sor kerüljön a közvetlen támogatások degressziójára. Azonban a kamarai tagság érdekeit szem előtt tartva olyan támogatáscsökkentés bevezetését ajánlja a kormánynak, amely figyelembe veszi a foglalkoztatást, valamint az ahhoz kapcsolódó közterheket, és az agrárpolitikai célkitűzésekkel összhangban elősegíti a magasabb hozzáadott értéket előállító és több munkaerőt foglalkoztató állattenyésztési és kertészeti tevékenységek fennmaradását és fejlődését. A kamara egyetért azzal a kormányzati szándékkal, miszerint a támogatási rendszerben a magasabb hozzáadott értéket előállító vállalkozások kedvezőbb helyzetbe kerüljenek a kizárólag tömegtermelést folytató vállalatokkal szemben. Üdvözli azt is, hogy a kormányzat az agrárgazdaság kibocsátását az 1990-es évek szintjére kívánja emelni. Ebben az időszakban Magyarország számos termék esetében meghatározó piaci szerepet játszott. A NAK álláspontja szerint ezt a célt tudatos támogatáspolitika alkalmazásával lehet csak elérni. A kamara a feldolgozott termékek arányának emelése érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy az élelmiszer-feldolgozók számára differenciált támogatási rendszer álljon rendelkezésre, s egyetért azzal, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak biztosítson támogatási lehetőséget. Ez azonban nem eredményezheti azt, hogy mind a hazai, mind pedig a regionális élelmiszerpiacon meghatározó szerepet játszó, vagy az ilyen szerep vállalására törekvő, a foglalkoztatás és az integráció terén kulcsfontosságú tevékenységet végző vállalatok a támogatási rendszerben hátrányt szenvedjenek - hangúlyozza közleményében a NAK. A kamara álláspontja szerint ezen vállalkozások számára is indokolt a megfelelő támogatási rendszer kialakítása, amelynek egyik lehetséges formája a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) történő támogatás lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.