Közélet

Erős Antónia: "a cukorbetegségre nem betegségként kell gondolni" + FOTÓK

Erős Antónia: "a cukorbetegségre nem betegségként kell gondolni" + FOTÓK

2014. június 4., szerda
Erős Antónia: "a cukorbetegségre nem betegségként kell gondolni" + FOTÓK
egy_csepp_konferencia11_gs

Tíz éven belül akár minden hazai oktatási intézményben tanulhatnak cukorbeteg gyermekek, ahhoz pedig, hogy a pedagógusok is megértsék a mindennapi életben elengedhetetlen eszközök működését és el tudják látni a kicsiket vészhelyzet esetén is, felkészítésre van szükségük. Ebbe kezdett bele az Erős Antónia vezette Egy Csepp Figyelem Alapítvány, ami ezúttal Szegedre látogatott.

Magyarországon mintegy 5000 tizennyolc év alatti cukorbeteg gyerek él, körülbelül 98 százalékuk pedig egész életében inzulinos kezelésre szorul. A helyes táplálkozás, a mindennapi élethez szükséges eszközök és azok használata nem csak nekik, hanem környezetüknek is nehézséget okoz. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány országjáró körútra indult, hogy a "Belevalók" pedagógus továbbképzési programon keresztül minden óvodai és iskolai dolgozót, valamint aggódó szülőt felkészítsen a cukorbeteg csöppségek ellátására, a rájuk váró mindennapos feladatokra. "Számos kétségbeesett hangvételű levelet kapunk a családoktól, akik arról írnak, cukorbeteg gyermeküket nem tudják befogadni az óvodák, iskolák" - kezdte

Erős Antónia

, a tízéves alapítvány létrehozója, aki maga is fiatalkorában szembesült az egész életét végigkísérő betegséggel. Sok magyarországi intézmény elutasítja a gyerekek felvételét, ugyanis a pedagógusok tartanak a rájuk háruló felelősségtől. Holott a cukorbetegség nem igényel nagy kivételezést, csupán tisztában kell lenni az ehető és kerülendő ételekkel, illetve az inzulinpumpa és a vércukorszintmérő használatával. "A cukorbetegségre nem betegségként kell gondolni" - hívta fel a figyelmet, hanem a velejárókat kell beépíteni a napi rutinba. Ez - a fentieken túl - azért is égető ügy, mert az előremutatások szerint tíz év múlva akár minden hazai oktatási intézményben lehetnek cukorbeteg gyermekek. Ha pedig az állam nem nyújt megfelelő képzést a pedagógusoknak, akkor a civileknek kell összefogniuk - tette hozzá.

egy_csepp_konferencia01_gs

"Fél millió nyilvántartott cukorbeteg és hazánkban, de ezen túl az összlakosság legalább 8-10 százaléka érintett" - vezette fel a programot

Szabó Sándor

országgyűlési képviselő. A népbetegség kezelésében a kormány és a média ráirányított figyelme jelentheti az első lépést: szerinte megelőző kampányokkal a növekedés folyamata visszafordítható. Mint mondta, Szegeden a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesület ebben már élen jár, sokat tesznek a prevenció és az egészséges életmód hirdetéséért. A szerdai programon mintegy 100 pedagógus vett részt a szegedi és környékbeli bölcsődékből és óvodákból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.