Közélet

Egészségügyi szűrés a szegedi szegregátumban + FOTÓK

Egészségügyi szűrés a szegedi szegregátumban + FOTÓK

2014. június 30., hétfő
Egészségügyi szűrés a szegedi szegregátumban + FOTÓK
romatanoda_mj 013

Négy hétvégén keresztül egészségügyi szűrésre várják a szegregátumokban élőket. A Rákóczi utcai roma tanodában tisztasági csomagot is kaptak a vizsgálaton résztvevők.

„Meg kell előzni a betegségeket, és ha van lehetőség rá, akkor érdemes szűrővizsgálatokra járni. Szerencsére a családomban mindenki egészséges, de nem árt rendszeresen kivizsgáltatni magunkat” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak

Krizsán Péter

, aki feleségével és három leányával érkezett a szűrésre. Az „Elszalasztott 1000 év” Közhasznú Egyesület elnöke,

Nagy Mihály

elmondta, a Cserepes soron és Dorozsmán több alkalommal tartottak már szűréseket, amire tapasztalatai szerint nagy szükség van. „Sajnos minden évben meghal néhány huszonéves roma olyan betegségben, amiben nem kellene, ha rendszeresen szedne gyógyszert például a magas vérnyomására vagy épp szívritmuszavarára” – hangsúlyozta a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Balla Beáta

háziorvostól megtudtuk, a pályázati és szegedi önkormányzati támogatásból megvalósított program keretében rákérdeznek a panaszokra, a különböző anamnézisekre, továbbá a kockázati tényezőkre, így például a dohányzásra is. „Megmérjük a testsúlyt és testmagasságot, a vérnyomást, a pulzust és az oxigénszaturációt” – részletezte. A kiemelt eseteket kigyűjtik, és mindenkit háziorvoshoz irányítanak, akinél valamilyen rendellenességet tapasztalnak. Nagy Mihály tapasztalatai szerint sok roma nem törődik az egészségével kellőképpen, nem megy el a háziorvosához, de amikor egy-egy ilyen szűrésen szembesülnek a problémával, és rádöbbennek, hogy akár az életükbe is kerülhet nemtörődömségük, akkor komolyan veszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.