Közélet

Bicikliszereléssel a szegedi drogfogyasztás ellen?

Bicikliszereléssel a szegedi drogfogyasztás ellen?

2014. június 26., csütörtök
Bicikliszereléssel a szegedi drogfogyasztás ellen?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Számos jel árulkodik arról, ha a gyerek kábítószerekkel él, ezt azonban nehéz észrevenni úgy, hogy a felmérések szerint naponta alig néhány percet beszél csupán szüleivel. A drogot lehet tiltani is, de legjobb módszer, ha alternatívát kínálunk helyette - az újszegedi drogcentrum munkatársai kerékpáros, beatbox, sőt zsonglőrklubokat szerveznek a fiatalok számára.

Június 27-én kerülhet a szegedi közgyűlés elé a város drogstratégiája, melynek szakmai anyagát korábban civil szervezetek és szakmai csoportok bevonásával

állították össze

. Ugyan a város stratégiáját négyévente megújítják, így is igen nehéz lépést tartani a kábítószer-fogyasztási trendekkel és a hetente változó dizájner drogokkal. Szegeden sajátos helyzetet teremt, hogy egyetemi város, a régióban központi szerepet játszik, illetve az, hogy két ország határa is a közelében húzódik. Pécs mellett az országban csak itt van komplex, integrált rendszer a szenvedélybetegek ellátására, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársai is közreműködtek a város drogstratégiájának kialakításában. Annyi biztos, hogy az unalomig emlegetett illegális szerek mellett a legálisan elérhető drogokra is kiemelt figyelmet kell fordítani - mert nem csak például a marihuána, de az alkohol, sőt a szerencsejáték is drog.

Tranzit helyett célország

"Időben és szerhasználatban is vannak térségi eloszlások Magyarországon, más drogok futnak Pécsen, más Budapesten - Szegeden például akkor is jelen voltak az amfetaminok, mikor ez másik városokra nem volt jellemző, mert a jó minőségű szerb anyag átjött. Az az időszak már régen elmúlt, hogy csak tranzit vagyunk, elsősorban célállomásként szerepel a város" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Arany Zoltán

, a szegedi drogcentrum vezetője. A kábítószer terjesztése is sokat változott az elmúlt években, a gyereknek nem az iskola környékén tébláboló, gyanús külsejű férfi, hanem saját barátaik, egykori iskolatársaik árulják az illegális szereket. Vagy egyszerűen megrendelik egy külfőldi weboldalról, ahol bárki kedvére válogathat a kábítószer-készítmények közül. Sajnos egyre fiatalabb korban kerül a kábítószer a gyerekek kezébe, a szegedi drogcentrumban egy olyan 16 évest is kezeltek, aki 11 éves korától rendszeresen élt illegális szerekkel. A jelen tette szükségessé, hogy az intézmény, függetlenül attól, hogy nincs rá külön finanszírozás, mégis alkalmaz gyerekpszichiátert.

arany_zoltan01_gs

A droghasználat már nem csupán a szubkulturális jelenség, amely a lázadás, a szabadság életérzését fejezi ki, sokkal elfogadottabbá vált a fiatalok körében, melyre a terjesztők tudatos marketingstratégiája segít rá. A herbálként hívott, népszerű dizájner drog is a természetességet, a gyógynövény jelleget hangsúlyozza a nevében, avatatlanabb szem könnyen át is szalad az internetes hirdetésén anélkül, hogy észrevenné: egy kábítószer hirdetését olvasta el. Valentin-napon még rózsaszín kiszerelésben is lehetett vásárolni belőle. "Sajnos a legnagyobb probléma, hogy maga a díler sem tudja pontosan, milyen szert ad el, a dizájner drogok hetente változnak, több mint háromszáz fajta van belőlük, hosszú távú hatásaikról pedig semmit sem tudni" - magyarázta a szakember.

Tiszta szórakozás

"Az emberek gyakran rosszul használják a drog kifejezést, hiszen azt nem csak az illegális szerek használóira értjük, a gyógyszertől az alkoholon át a nikotinig rengeteg szer sorolható ide" - mondta el Arany Zoltán. Az új stratégia viselkedésfüggőségekről is beszél. Az internetes világ lehetőséget ad egy hamis kép kialakítására, a hibás énkép pedig óriási rizikófaktor az addikció kialakulásában. Ugyanilyen veszélyt rejt az elmagányosodás, amikor szegényesek valódi kapcsolataink, csupán a virtuális térben működők - ez nem csak a fiatalokat, de a 30-50 éves korosztályt is ugyanúgy érinti.

arany_zoltan02_gs

Érdemes abba is belegondolni, hogy miért van szüksége valakinek ilyen mértékű, rendszeres tudatmódosításra ahhoz, hogy boldog lehessen. "Fel lehet ezt úgy is fogni, hogy a kábítószerrel élő egyén egyszerűen ki akar szállni a hétköznapokból. Tükröt tarthat ez a közösség mentális állapota elé is: egy felmérés szerint az átlagos magyar családokban hét percet beszélget a szülő a gyerekével naponta, ami nagyon kevés. A drogstratégia ezért kiemelten kezeli a családok, közösségek erősítését is" - magyarázta Arany Zoltán. A szerhasználat egyik leghatékonyabb alternatívája szerinte az, ha az ember boldog - a drogcentrum munkatársai is olyan lehetőségeket keresnek, amellyel a fiatalok anélkül is jól szórakozhatnak, hogy kiütnék magukat. Zsonglőr klubot szerveztek, amely az IH-val közösen támogatott

újszegedi rendezvényen

is bemutatkozott. A helyi bringás fiatalokat is támogatják - behozzák a drótszamarat, a hozzáértők pedig megmutatják neki, hogyan kell karban tartani és ingyen megszerelik. A Berezzenés nevű klubot pedig a közös zenélés, beatboxolás fogja össze. Az ehhez hasonló mikroközösségek kialakításával kellemesen és hasznosan tölthetik el a szabadidőt a fiatalok - és még az anyaghoz sem kell nyúlni érte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.