Közélet

Az új polgári törvénykönyvből képezték a büntető bírákat Szegeden

Az új polgári törvénykönyvből képezték a büntető bírákat Szegeden

2014. június 23., hétfő
Az új polgári törvénykönyvből képezték a büntető bírákat Szegeden
p1060676

A Szegedi Törvényszék, együttműködve Szegedi Ítélőtáblával a büntető ügyszakos bírók és bírósági titkárok részére a március 15-től hatályos új Polgári Törvénykönyv kapcsán június 20-án a Szegedi Törvényszék dísztermében közös bírói tanácskozás formájában képzést tartott. A képzést azzal a céllal rendezték meg, hogy a bekövetkezett jogszabályváltozásra figyelemmel elősegítse a büntető ügyszakos bírók és titkárok munkáját, valamint tovább mélyítse a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék között kialakult kitűnő szakmai kapcsolatot.

A képzést

Szeghő Katalin

, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökének előadása nyitotta az új Polgári Törvénykönyv szerkezete, a személyiségi jogok sérelme és magánjogi szankciói, valamint a közéleti szereplők személyiségi jogainak védelme, az úgynevezett gyűlöletbeszéd szabályozása témakörében, amely - a sérelemdíj mint új jogintézmény bevezetésére is tekintettel - felvázolta többek között a különböző típusú személyiségi jogsérelmek érvényesítésével kapcsolatos jogalkalmazási problémákat. Ezt követően

Komáromi Zoltán

, a Szegedi Törvényszék tanácselnöke a jogképesség és a cselekvőképesség szabályairól tartott előadást, majd

Duxné Velcsov Katalin

a Szegedi Törvényszék Cégbíróságának Csoportvezetője a jogi személyek általános szabályait érintő, ezen belül különösen a gazdasági társaságok körében bekövetkezett főbb változásokra hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a vezető tisztségviselőt érintő rendelkezések módosulását.

Kemenes István

, a Szegedi Ítélőtábla polgári kollégiumvezetője a kötelmi jog rendszerét, a szerződési jog alapelveit, a szerződés érvényességével kapcsolatos kérdéseket, valamint a szerződésszegést és jogkövetkezményeit, illetve a szerződésszegési kártérítés új szabályait ismertette, részletezve az érvénytelenség büntetőjogi szempontból releváns következményeit és a szerződésszegéssel kapcsolatos szigorúbb felelősségi szabályokat, míg a képzést Komáromi Zoltán, a Szegedi Törvényszék tanácselnökének a szerződésen kívüli kártérítési felelősség szabályozásával kapcsolatos előadása zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.