Közélet

"Áttetsző ajtó" érkezett Bécsből a Móra-múzeumba + FOTÓK

"Áttetsző ajtó" érkezett Bécsből a Móra-múzeumba + FOTÓK

2014. június 17., kedd
"Áttetsző ajtó" érkezett Bécsből a Móra-múzeumba + FOTÓK
SZS20140617_faraok_kincse_mora_muzeum_006

Különleges álajtótöredék, írnok- és fáraószobrok érkeztek kedden a Móra-múzeumba. A fáraók Egyiptoma kiállítás utolsó darabjai is helyükre kerültek, a Múzeumok Éjszakáján a sírkamrák is felfedik titkukat.

"A Móra-múzeum belső szobája a szentélyterem, ahol az istenségek szoboralakjait helyezzük el, vagyis kultuszszobrokat. A Szépművészeti Múzeumból érkeztek ezek a tárgyak, amelyek mellett állatmúmiák és templomtöredékek is Szegedre érkeztek, majd a bécsi múzeum további gyönyörű szobrokkal, ékszerekkel és álajtótöredékekkel egészíti ki a kiállítást" - nyilatkozta

Kevély Flóra

, a tárlat kurátora. Nem csak a múzeum munkatársai, hanem a sajtó is tűkön ülve várta a Kunsthistorisches Museum-ból érkező értékeket, közel egymilliárd forintos összértékű egyiptomi tárgyak költöztek ideiglenesen Szegedre. A hatalmas fehér dobozok írnok- és fáraószobrokat, kőtáblákat, valamint egy különleges tükröt rejtettek. A Kr. e. 2374-2191-ből származó, németül "Init scheintür"-nek nevezett - nyers fordításban ez annyit tesz: áttetsző ajtó - kincset a sajtónak is bemutatták.

SZS20140617_faraok_kincse_mora_muzeum_024

A kurátor a SZEGEDma.hu kérdésére elárulta, a sivatag sírkamrái már a fáraók nyugalomra helyezését követően sem maradtak háborítatlanok: gyakorta előfordult ugyanis, hogy maguk az építők tértek vissza fosztogatni. Ezért is olyan fontos, hogy azokat az értékeket, amelyek nem estek a feketepiac áldozatául, a régészek foggal-körömmel óvják: a Móra-múzeum a világítást is minimálisra vette a kiállítóterekben. "A fény rongálja a festékanyagot, ezért csak a belső szentélyek lesznek megvilágítva." A fáraók Egyiptoma című nagyszabású időszaki kiállítás három helyszínen mutatja be az ókori Egyiptom titokzatos világát. A sírkamra és a balzsamozás terme után a utolsó helyszín, a Móra Ferenc Múzeum főépülete június 21-től várja az érdeklődőket, ahol a Bécsből érkező műkincseket is megtekinthetőek lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.