Közélet

Töriérettségi: Bolsevik diktatúra, rendszerváltás és magyarországi holokauszt

Töriérettségi: Bolsevik diktatúra, rendszerváltás és magyarországi holokauszt

2014. május 7., szerda
Töriérettségi: Bolsevik diktatúra, rendszerváltás és magyarországi holokauszt
erettsegi_2014_sagvari17_gs

Az 1989-es alkotmány, a magyarországi holokauszt, ókori kultúra és a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítménye - fel kellett kötni a gatyát! Mától vége a kötelező köröknek. Holnaptól nyelvekkel, hétfőtől pedig egyéb választható tantárgyakkal folytatódik az érettségi.

11.00 Atlaszt becsukni, tollat letenni!

Fellélegezhetnek a diákok, a mai nappal letudták a kötelező köröket. Holnap angol nyelvvel, pénteken pedig német nyelvvel folytatódik.

10.50 Mélyen belekérdeznek az emelt esszékbe

Klebelsberg Kuno oktatáspolitikája, a magyarországi cigányság Kádár-kori és rendszerváltás utáni társadalmi, szociális helyzete, a reformkori Magyarország gazdasági helyzete, a reformáció kulturális hatásai, valamint a fejlődő országok jelenkori népesedési helyzete - kemény.

10.45 Még negyedóra

van hátra a középszintű írásbeliből. Ellentétben az emelttel, itt csupán 180 perc áll a diákok rendelkezésére. Először 10-12 rövid feladatot kell megoldani, itt pontozzák a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást. Szövegeket, diagramokat kell értelmezni. Az emeltre viszont 240 percet kapnak a srácok, s bontásban írják a feladatlapokat. 90 percet kapnak az első részre, a maradékkal pedig az esszékérdéseknél gazdálkodhatnak.

10.21 Ókori kereszténység és művészettörténet emelten

Az USA alkotmányáról, az 1848/49-es szabadságharcról, a két világháború közötti magyar gazdaságról, az 1956-os forradalomról és a nyugdíjrendszerről is kaptak kérdéseket.

10.15 Rendben zajlanak az érettségik

Országszerte rendben megkezdődtek a történelem írásbelik szerdán, a tavaszi érettségik harmadik napján, a megyei kormányhivataloktól semmilyen fennakadásról nem érkezett jelzés - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

9.41 Csongrád megye számokban

Történelemből 3702 fő középszinten, emelt szinten pedig 257-en tesznek ma vizsgát. Szegeden 190-en próbálkoznak meg az emelttel, az általános érettségivel pedig 2176-an.

9.20 Esszékérdések

A középkori egyház, az ipari forradalom, Hunyadi Mátyás, a középkori Magyarország, a Kossuth-program, 1956 és Nagy Imre - az esszékérdések nem olyan nehezek. A nyolc feladat közül hármat kell kiválasztani, mégpedig úgy, hogy az egyiket egyetemes, a másik kettőt pedig a magyarországi történelem témaköréből.

Újra megugrott az emelt szintű érettségi népszerűsége

erettsegi_tablazat

9.12 Az egyik feladat becsapós!

Az

eduline.hu

szaktanára szerint a középszintű feladatsor első részében olyan grafikont kaptak a diákok, amely nehézséget okozhat a vizsgázóknak. Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, valamint az EU15 nyolc évet átölelő gazdasági teljesítményét kell jellemezniük. Hiába eleget gyakorolják a felkészítőkön, az oktató szerint - nem a feladat hibájából adódóan - de sokan el fognak csúszni rajta

További érettségi időpontok: május 8. angol nyelv május 9. német nyelv május 12. nemzetiségi nyelv és irodalom május 13. latin nyelv május 14. biológia május 14. társadalomismeret május 15. kémia május 15. földrajz május 16. informatika május 16. ének-zene, művészettörténet május 19. fizika május 19. rajz és vizuális kult. május 20. szakmai előkészítő tárgyak május 21. francia nyelv május 21. filozófia május 22. olasz nyelv május 22. médiaismeret, dráma május 23. spanyol nyelv május 26. orosz nyelv május 26. katonai alapismeretek

8.48 Első infók

Bolsevik diktatúra, rendszerváltás, az 1989-es alkotmány, a magyarországi holokauszt, ókori kultúra és a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítménye - ezeket a témákat kapták a diákok.

8.17 Már negyed órája

hogy elkezdték írni a történelemérettségit. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 60 százalékban magyar, 40 százalékban pedig egyetemes történelmet érintenek a feladatok. A feladatok 50 százalékát a XIX. és a XX. század történései adják. Bizony sokak kerek évfordulóját ünnepeljük idén, sanszos, hogy ezeket üdvözölhetjük a történelemérettségi feladatlapjain. Idén emlékezünk az ötszáz évvel ezelőtti Dózsa-féle parasztháborúra, de az első világháború századik évfordulója is éppen idén köszöntött be. Ugyan kisebb az esély rá, hogy bekerülnek a tesztbe, de hatszáz éve alakult meg a konstanzi zsinat, s közel kilencszáz éve lépett trónra II. István magyar királyunk is. Hétfőn a

magyarral

indítottak, kedden

matekkal

folytatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.