Közélet

NASA-fejlesztésű módszerrel tisztították a magyar királyokat Ópusztaszeren

NASA-fejlesztésű módszerrel tisztították a magyar királyokat Ópusztaszeren

2014. május 5., hétfő
NASA-fejlesztésű módszerrel tisztították a magyar királyokat Ópusztaszeren
takaritas2

Néhány évtizede még a NASA alkalmazta precíziós műszerek karbantartására azt a szárazjeges tisztítási módszert, mellyel a hétvégén Ópusztaszer szobrait takarították le. A technika maró vegyianyagok helyett a hőtágulás fizikai hatására építve szabadítja meg a kényes felületeket a szennyeződéstől - egyik első hazai felhasználójával, a szegedi Mérnöknet Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Speciális, szárazjeges technológiával tisztították meg hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szoborparkját. Maga a technológia már évtizedek óta ismert, a NASA fejlesztette ki folyamatosan működő, precíziós szerkezetek tisztán tartására. "Nagy előnye ennek a módszernek, hogy fizikai érintkezés nélkül teszi lehetővé a felület megtisztítását, sem kézzel, sem ronggyal nem érintkezünk a felülettel. A hőtágulásból eredő energiákat hasznosítjuk, a szilárd állapotúra préselt szén-dioxidot nagy nyomású levegővel fújjuk a felületre, ami egy rövid pillanatra -79,5 fokot képez. Mivel a szobor és a rajta lévő szennyeződés hőtágulása eltérő, utóbbin apró hajszálrepedések keletkeznek, a nagy nyomású levegő pedig egyszerűen lefújja azt" - magyarázta a módszert a SZEGEDma.hu portálnak

Lénárt Balázs

ügyvezető igazgató. Cége, a Mérnöknet Kft. munkatársai az országban először kezdték el használni ezt a takarítási módszert, melyet évek óta, az ország számos pontján alkalmaztak már. Ugyan nem a legolcsóbb tisztítási módszerek közé tartozik, speciális feladatok ellátására az egyik leghatékonyabb. A bonyolult eszközök takarítását azok szétszerelése nélkül el lehet végezni, ráadásul még áramtalanítani sem kell azokat. Emellett környezetbarát is, hiszen a felület csak a levegőben is megtalálható szén-dioxiddal találkozik. A kültéri szobrok bronzos csillogását e módszer megőrzi, szemben a tisztítószerekkel, melyek használata hosszú távon az anyag minőségének romlásával is jár.

takaritas

A fent említett technológia csupán egy speciális részterülete munkakörüknek, mellyel nyomdagépeket, áram alatti, olajos berendezések tisztítását teszi lehetővé. A cég arculatába a tisztítás minden területe beletartozik lépcsőházak és ipari létesítmények kültéri és beltéri takarításától a köztéri szobrok rendbetételéig. Komoly referenciával rendelkeznek építési területek takarításában is: Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra átadása előtt intézkedtek a terület rendezéséről, Nyíregyházán a LEGO, Kecskeméten pedig a Mercedes gyár területét takarították ki. Utóbbi esetében közel 250 ezer négyzetméternyi területen, több lépcsős munkamenettel dolgoztak, a teljes épületegyüttes homlokzatának jelentős részét a kft. takarította le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.