Közélet

Európa-szerte nő az optimizmus

 Európa-szerte nő az optimizmus

2014. május 12., hétfő
 Európa-szerte nő az optimizmus

A hétfőn közzétett Európaiak 2014 című Eurobarometer-felmérés szerint a polgárok relatív többségének kedvező az unióról alkotott képe, és az emberek egyre optimistábbak az EU gazdasági kilátásait és jövőjét illetően - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: a felmérés alapján az európaiak relatív többsége (34 százalék) kedvezőnek mondja az EU-ról alkotott képét, míg csak 26 százalék állítja azt, hogy ez a kép kedvezőtlen, ami azt jelenti, hogy tavaly novemberhez képest 3 százalékponttal növekedett az unióról kedvezően gondolkodók köre. A magyarok esetében az arány 37, illetve 20 százalék. Ezzel egyidejűleg növekvő optimizmust mutat a felmérés Európa gazdasági kilátásai és jövője tekintetében - hangsúlyozták. Húsz tagállam lakosainak véleménye szerint a gazdasági helyzet javulni fog országukban a következő 12 hónapban, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent a múlt őszi adatokhoz viszonyítva. A megkérdezettek 44 százaléka - 4 százalékponttal többen, mint tavaly novemberben - úgy véli, hogy a gazdasági válság munkahelyekre gyakorolt hatása már elérte a tetőfokát. Ugyanakkor a munkahelyteremtés továbbra is az egyik legjelentősebb kihívás, mivel a polgárok 49 százaléka szerint a munkanélküliség a legnagyobb probléma. Egy százalékponttal emelkedve már 32 százalék azoknak a polgároknak az aránya, akik bíznak az unióban, és ez az adat továbbra is meghaladja a nemzeti parlamentekbe vetett bizalmat, amely 2 százalékpontos csökkenés után jelenleg 27 százalék. A nemzeti kormányokban a válaszadók 26 százaléka bízik. Az európai polgárok több mint fele, azaz 53 százaléka optimista az EU jövőjét illetően. A 2013. őszi 29 százalékhoz képest ma az emberek 37 százaléka van meggyőződve arról, hogy számít a véleménye az unióban. Ez az egyik legnagyobb arányú növekedés ilyen időtartam alatt az elmúlt tíz évben. A felméréshez az EU mind a 28 tagállamában megkerestek polgárokat, összesen 28 ezer 15 éven felüli polgár válaszolt a kérdésekre márciusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.