Közélet

Az egészséges táplálkozás alapja

Az egészséges táplálkozás alapja

2014. május 31., szombat
Az egészséges táplálkozás alapja
lit_szechenyiterv_logo

Az egészséges táplálkozás alapját a gabonafélék képezik, melyeknek a rendszeres, naponta többszöri fogyasztása ajánlott különböző formákban.

A táplálkozás egészét tekintve a gabonaszármazékok ideálisan a táplálék bevitel közel felét képezik, körülbelül 40%-ot. Ezekhez elsősorban kenyér és péksütemény formájában jutunk hozzá a mindennapokban. Mivel a gabonafélék fő alkotói a szénhidrátok, így szervezetünk napi szénhidrátigényét elsősorban a pékáruk fogyasztásával biztosítjuk. A kenyér többféle gabonából, több féle őrlési móddal is készülhet, így egy skála állítható fel a tápanyaggazdagság alapján. Bár hazánkban a legelterjedtebb a búzalisztből készült fehérkenyér, ma már egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók az egészséges táplálkozás szempontjából előnyösebb teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyeret vásárolják. A búza mellett gyakori alapanyag a rozs, az árpa és a zab is. A teljes értékű kenyerek, péksütemények kedvező élettani hatásúak, csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, segítik az emésztést, és fontosak a cukorbetegek étrendjében egyaránt. A gabonából készült termékek közül azok a teljes értékűek, melyek tápanyagtartalmát a feldolgozás során teljes mértékben megtartják. Ilyenek a teljes kiőrlésű lisztből készült, a korpával, olajos magvakkal készített termékek, a gabonapelyhek, valamint a barna rizs. Utóbbi gazdagabb rosttartalma miatt sokkal egészségesebb, mint a hántolt fehér rizs.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.