Közélet

A Szeviép-ügy árnyéka terebélyesedik Botka felett is? + VIDEÓK

A Szeviép-ügy árnyéka terebélyesedik Botka felett is? + VIDEÓK

2014. május 7., szerda
A Szeviép-ügy árnyéka terebélyesedik Botka felett is? + VIDEÓK
szeviep01_gs

Közel 10 milliárd forint tűnt el, a Szeviép-vezérek ellen csődbűntett miatt folyik eljárás, egy 2007-es videón a szegedi alpolgármester lobbizott a cég mellett...

Botka László

szerint 2002-2010 között semmilyen közebszerzést nem nyert meg a Szeviép Zrt. A polgármester igyekszik távol tartani magát a csődbűntett miatt nyomozás alá vont cégcsoporttól, ahol már az egykori tulajdonosok magánvagyonát is zárolták, miközben Szeged nagyberuházásainak aktív részese volt a Szeviép 2010 előtt különböző konzorciumokban. A város volt gazdasági alpolgármester komoly lobbit folytatott egy több milliárdos szeviépes ingatlanügylet érdekében (videó lent).

Ujhelyi István

szegedi szocialista politikus közeli munkatársa vállalt vezető szerepet a cégcsoportban. Közben a Szeviép felelős 433 alvállalkozó becsapásáért, tönkretett családi vállalkozásokért, és közel 10 milliárd forint eltűnésért. Május végére vádemelés várható az ügyben, az egykori cégvezetők magánvagyonát zárolták, miközben lázasan elindult a vagyonmentés is. A választások utáni első közgyűlésen a károsultak tüntettek, egy petíciót is átadtak a szegedi polgármesternek.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték

A 40 Szeviép-károsult alvállalkozót képviselő

Szabó Bálint

, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője egy petíciót hozott a

hétfői közgyűlés

előtt és vitte azt fel Botka Lászlónak -

miközben lent tüntettek a Szeviép egykori, becsapott alvállalkozói

-, melyben többek között arra kérte a polgármestert, hogy a Szeviép-ügyben kezdeményezze egy önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását, és haladéktalanul hozzon nyilvánosságra, minden olyan dokumentumot, feljegyzést, jegyzőkönyvet, amely a városvezetés és a Szeviép cégcsoport vezetői közötti formális és informális egyeztetésre vonatkoznak.

Kérdések a frakcióvezetőkhöz

Szabó a petíció átnyújtása után, a héten elején egy levelet juttatott el a közgyűlési frakcióvezetőknek,

Kozma Józsefnek

(MSZP),

Nagy Sándornak

(Együtt Szeged) és

Bohács Zsoltnak

(Fidesz-KDNP) a következő kérdésekkel: - Van-e tudomásuk arról, hogy az önök által vezetett frakció korábbi, vagy jelenlegi tagjai közül ki érintett Szeviép-ügyben? - Létezett-e a 2006-2010-es önkormányzati ciklusban formális vagy informális együttműködés a Szeviép cégcsoport és az önök által vezetett frakció, vagy azok tagjai között? - Mi volt ennek az együttműködésnek célja, jogalapja és formája? - Melyik önkormányzati képviselő, bizottsági tag, mikor és hol egyeztetett a Szeviép cégcsoport tulajdonosaival, vezetőivel? - Ki adott erre felhatalmazást és mi volt ezeknek a megbeszéléseknek a tárgya? - Kapott-e önkormányzati képviselő, tisztségvieslő pénzbeli vagy természetbeni juttatást a Szeviép cégcsoporttól?

A szegedi MSZP komoly kapcsolatot ápolt a Szeviép-vezérekkel?

A frakcióvezetőknek eljuttatott levelében többek között arról írt az ügyvezető, hogy a cégcsoport neve összefonódott Szeged sport- és közéletével, miközben sorra nyerte a 2006-2010-es ciklusban a Szegeden megvalósult állami és önkormányzati beruházásokat, több tíz milliárdos árbevételt realizálva ezek által. Részt vett az M43-as autópálya, a nyugati elkerülő út, a tömegközlekedési nagyprojekt, a Napfényfürdő kivitelezésében; közös gazdasági társaságot hozott létre Szeged önkormányzatával, és valamennyi jelentős önkormányzati fejlesztési elképzelés aktív részese volt; neve a Genomikai Innovációs Központ, a Rendezvénycsarnok, Mars tér fejlesztése, sport célú ingatlanok tervezett adásvétele kapcsán egyaránt megjelent; meggyanúsított vezetői korábban rendszeresen együtt szerepeltek Szeged vezető politikusaival. Egy 2007-es videón Szeged akkori gazdasági alpolgármestere, Szentgyörgyi Pál (MSZP), aki jelenleg is képviselő a szegedi közgyűlésben, fél évvel a pályázat kiírása előtt bemutatja a leendő, potenciális nyertes Szeviép-vezért, aki a sikeres pályáztatás után szeretné megvásárolni az Etelka sori stadiont és közben a politikus komolyan érvel az adásvétel mellett: https://www.youtube.com/watch?v=CeKae_HIO9k

Szegedi politikusok kapcsolatai a szeviépesekkel

„Számos olyan információ látott napvilágot, mely szerint szegedi politikusok, döntéshozók aktív és nem tisztázott tartalmú kapcsolatot tartottak fenn a Szeviép-cégcsoport gazdasági bűncselekmények elkövetésével meggyanúsított tulajdonosaival, vezetőivel. A cégkivonatok igazolják például, hogy Ujhelyi István országgyűlési képviselő korábbi közvetlen munkatársa az egyik Szeviép leányvállalatának ügyvezetőjeként tevékenykedett, és hang és képfelvételek szerint Szentgyörgyi Pál korábbi alpolgármester segítette a Szeviép érdekeinek érvényesülését az ominózus időszakban, például egy sportegyesületi ülésen, egy ingatlancsere kapcsán” - fejtette ki Szabó,majd hozzátette, hogy bár a Szeviép-ügy kapcsán ugyan parlamenti vizsgálóbizottság alakult 2010 után, azonban annak működése során a nevezett ügyet napirendre sem tűzték, annak vizsgálatát nem folytatták le. Az új országgyűlés megalakulásával e bizottság megszűnik, ezért az egyetlen lehetőség helyi önkormányzati vizsgálóbizottság keretében lefolytatni a szükséges vizsgálatokat.

Botka: a Szeviép Zrt. 2002 és 2010 közt nem nyert közbeszerzést

A VTV alábbi felvétele szerint Botka László irodájában átvette a petíciót és azt mondta a jelen lévő sajtónak, hogy Szeged városa 2002 és 2010 között több mint 100 közbeszerzést bonyolított le, melyből a Szeviép Zrt. egyet sem nyert el (a videón 01:55-től).

A képre kattintva elindul a videó.

"Botka László hazudik, hiszen dokumentálva van több fórumon is, többek között a sajtó hasábjain, hogy a város szerződéses viszonyt ápolt a Szeviép cégcsoporttal valamilyen formában. Az, hogy ez nem közvetlenül az önkormányzattal, hanem adott esetben a város többségi tulajdonában lévő céggel - mint például a fürdőépítés esetében -, vagy egy olyan konzorciummal, aminek a Szeviép adott cége is tagja volt kötettett, ez már számunkra teljesen mellékes. De a villamosprojekt kapcsán is található olyan szerződés, ahol

Botka László a várost képviselve ír alá kontraktust

azzal a konzorciummal, melyben a Szeviép az egyik tag

. A szegedvaros.hu oldalon

a letölthető anyagok közt

ott van a Botka László által aláírt vállalkozói szerződés az A-SZ-E konzorciummal (

A

-Híd,

Sz

eviép,

E

uroaszfalt) az 1-es vonal építésére vonatkozóan." "Egy másik példa: a nyugati elkerülő út esetében a Hídépítő és a Szeviép közös konzorciuma nyert a pályázaton, a HSZ-konzorcium szerződött az önkormányzattal. Ezért mondom, hogy hazugság, amit Botka mond, látszik, hogy nagy erővel próbálja magát kivonni ebből a kínos közösségből" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Szabó Bálint. Szabó hozzátette azt is, hogy a frakcióvezetők érdemben még nem reagáltak felvetésére, Kozma Józsefet kivéve, aki Botka szavait adta vissza közleményében a sajtónak. "Abban bízom, hogy a Fidesz partner lesz egy ilyen bizottság felállításában, a Jobbik pedig 2010 előtt épp egy ilyen bizottság felállításának szükségességéről beszélt. Május végén a csődbűntett miatt folyó eljárás eljut a vádemelési szakaszba. A hivatalos határidő az illetékes nyomozati hatóságnál egyébként május 30-dika, addig még a szakértői kiegészítések érkeznek be. Azt megjegyezném, hogy Botka László a közgyűlésen annyiban kommentálta a városháza előtt tüntető károsultak ügyét, hogy sok sikert kíván az állítólagos alvállalkozóknak a bíróságon. Ezért az 'állítólagos' jelzőért nyilvános bocsánatkérésre szólítjuk fel Botka Lászlót" - szögezte le.

A Szeviép-dosszié 2009-től 2014-ig – 10 milliárd sorsa 5 évben

A szegedi közélet vájtfülűi a Pick Szeged kézilabdaklub többségi tulajdonosával készült 2009 novemberi

SZEGEDma.hu-interjúból

szinte biztosra vehették, hogy a cégcsoport körül komoly felhők gyülekeznek. Az egyik tulajdonossal,

Pistrui Lászlóval

készített interjúnkból egyértelműen kiderült, nem épül fel a tervezett új rendezvénycsarnok, visszaléptek a pályázattól, aminek legfőbb okaként az ellenséges politikai környezetet említette Pistrui, majd beszélt a Pick Szeged körüli anyagi problémákról is, 2010

februárjában már le is mondott

. A bomba 2010 tavaszán robbant, mikor a 30 milliárdos szegedi elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt egyik fővállalkozójaként a Szeviép Zrt.

csődvédelmet kért maga ellen

. A megyei napilap akkori cikkében a cég vezetése be nem folyt pénzeket említett, ami érinti a pótmunkákat is, az autópálya építésénél például rekordmennyiségű közművet kellett kiváltaniuk. A Délmagyarország akkor úgy értesült, hogy csak a ki nem fizetett számlák áfafelhalmozása 600 millió forint, miközben 1,7 milliárd forinttal csökkentették a Szeviéphez kihelyezett forrást a bankok, s ezt a csúszó fizetésekkel együtt már nem tudta kezelni a cég. (A cég egy másik megaberuházásban is fővállalkozóként kapott munkát, az M43 autópálya építésében.)

Politikai háló a Szeviép Zrt. körül

Mindkét beruházás komoly csúszások övezték ekkor, a szegedi Fidesz már egyértelműen összefüggést látott a csúszások és a Szeviép csődhelyzete között, elmondásuk szerint

milliárdos kár érte a várost

, és arról is nyilatkoztak, hogy felmerül a szegedi szocialisták,

Botka László

és

Ujhelyi István

szerepe is, akik komoly lobbit folytattak a cég mellett a 2010 előtti időszakban. Úgy fogalmaztak: „a szocialisták 8 éve öntötték a pénzt a cégbe, miközben az a tapasztalat, hogy egyre nehezebben halad, csúszik minden beruházás, a két milliárdos cégtulajdonos közül az egyik, Pistrui László pedig meg is válik részesedésétől”. A Szeviép Zrt. 2010. április 26-án, az országgyűlési választások második fordulója után kérte a csődeljárás megindítását maga ellen.

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi elnöke egy

májusi sajtótájékoztatón

elmondta, hogy talán nem véletlen a dátum, és a Fidesz szerint a szocialisták falazni próbálnak a cégnek.

szeviep_demonstracio01_gs

A politikai adok-kapok tovább folytatódott a

2010. május 7-i közgyűlésen

, ahol számtalan alkalommal szóba került a Szeviép Zrt. csődvédelme, de Botka László szokása szerint elhatárolódott a cégtől abban az értelemben, hogy álláspontja szerint a Szeviép nem a város kivételezett cége, nincs velük szerződéses kapcsolat. A független képviselő

Balogh László

viszont kijelentette: a városvezetés évek óta teljes mellszélességgel az építőipari cég mellett áll. Ha ő nem szólal korábban föl, s

Bodó Imre

(Fidesz) országgyűlési képviselő nem cselekszik a Parlamentben, nem fordul az Állami Számvevőszékhez, ma Balogh szerint további beruházásoknál (rendezvénycsarnok, buszport, biológiai kutatóközpont) lenne Szegeden káosz és csőd. Egy júniusi

megyei közgyűlési ülésen az is kiderült

, hogy hosszú hónapok óta a Móra Ferenc Múzeumnak is tartozik a cég mintegy 80 millió forinttal.

Autópályát kezdtek bontani az elkeseredett alvállalkozók

Közben kaotikus állapotok kezdtek uralkodni az M43-as autópálya építése körül. A ki nem fizetett alvállalkozók 2010.

májusban demonstráltak először

, majd május 13-án már

elkezdték visszabontani az elkészült autópályát

. Itt már a komolyabb vállalkozói tartozások mellett megjelent egy nagyobb hitelező is, akinek egymilliárd forinttal tartozott az a konzorcium, melynek tagja volt a Szeviép is. A zrt. júniusban elküldött nyílt levelében a

párbeszéd megkezdéséről írt

, de szeptemberben ismét az utcán tüntettek a milliárdokat követelő alvállalkozók

először a városháza elé

, majd néhány nap múlva az utcán és úttesten vonultak fel a

Kossuth Lajos sugárúton

.

11 milliárd tartozás Szegedről, új Szeviép-cég alakult Faddon

Miközben javában tartott az M43-as autópálya egyes szakaszait építő, s fizetésképtelenné vált cég, a Szeviép Zrt. csődeljárása, s közel 300 partnere várt összesen mintegy 10,5 milliárd forintjára, addig egy

új céget jegyeztek be

Tolna megyei Faddon Szeviép-Hungary Vízépítő Zrt. néven 2 milliárdos törzstőkével. A Szeviép-mutációnak az anyacéghez még 2010. áprilisban kinevezett, majd később távozott cégvezető,

Nemes Imre

lett az ügyvivője. A Szeviép Zrt. másik tulajdonosa,

Baranyi Sándor

a cikkünk megjelenése után

egy levélben szögezte le

, hogy nem folyik vagyonátmentés, a Szeviép Zrt.-nek nincs köze a másik Szeviéphez. Július 27-én már arról írtunk, hogy megkezdődött

a Szeviép Zrt. felszámolása

. Két évvel a felszámolás után,

2012. júniusában arról számoltunk be

, hogy a 11 milliárdosra dagadt tartozásból csak 1,4 milliárd folyt be, amiből 250 millió ment bérek kifizetésére, és 750 millió a jelzáloggal fedezett banki hitelekre, az alvállalkozók egy forinthoz sem jutottak. Ezért három (!) évvel a felszámolás kezdete után a beszállítók (mintegy 400 alvállalkozó)

ismét az utcára vonultak demonstrálni

, az egykori Szeviép-székház előtt jelentek meg transzparenseikkel.

Szabó Bálint

, az alvállalkozók érdekeit képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a tüntetésen azt mondta, hogy a Szeviép Zrt. többmilliárdos vagyona nem tűnt el, csak átalakult családi házakká, magyarországi és külföldi szállodákká, ingatlanokká, mások nevén lévő irodaházakká. Az ügyvezető szerint ha a cég bukása kapcsán indult büntetőeljárásokban a hatóságok gondoskodnának a korábbi tulajdonosok vagyonának zár alá vételéről, el lehetne érni az alvállalkozók követelésének teljes megtérülését… 2013 október 8-án már arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t a NAV, hogy az

egykori Szeviép-vezérek magánvagyonát foglalják

. Szabó decemberben

már azzal állt a sajtó elé

, hogy az akadozó ügymenet miatt a csődbűntettel gyanúsított egykori cégvezérek továbbmenthették ki a vagyonukat. Az

ügyben 2014 februárjában állt ismét a nyilvánosság elé

, hogy Ujhelyi István sofőrje ügyvezetője volt a cégcsoporthoz tartozó egyik leányvállalatnál. 2014 májusi közgyűlés előtt pedig egy

petíciót adott át Botka Lászlónak a károsultak képviselője

, melyben a város és a Szeviép közötti összes egyeztetési dokumentum, szerződés, jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát kérte. Nagyon valószínű, hogy folytatás következik...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.