Közélet

A Szegedi Tudományegyetem is családbarát munkahely

A Szegedi Tudományegyetem is családbarát munkahely

2014. május 28., szerda
A Szegedi Tudományegyetem is családbarát munkahely
egyetem_epulet05_gs

A szegedi mellett a Debreceni Egyetem és a Márianosztrai Fegyház és Börtön is elnyerte a Családbarát munkahely díjat. Költségvetési szervek kategóriájában a XVI. kerületi önkormányzat vihette haza a különdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkárságától - közölte Soltész Miklós államtitkár a szerdai díjátadó rendezvényen.

A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: a négy kategóriában meghirdetett díjra rekordmennyiségű pályázat érkezett, háromszáznál több önkormányzat, közintézmény és más munkaadó jelentkezett, közülük a négy különdíjazotton kívül további 39-en kapták meg az elismerést: egy, az intézményre kihelyezhető plakettet. A tárca idei díjazottjai között van még mások mellett Tapolca önkormányzata, a XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménye, az Ózdi Művelődési Intézmények, a Heves Megyei Kormányhivatal,a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Veszprém önkormányzata, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ, a Jászberényi polgármesteri hivatal, Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények, a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal valamint a csongrádi és a szécsényi rendőrkapitányság. A nagyvállalati kategóriában a BT ROC Kft., középvállalati kategóriában a GAK Kft., míg kisvállalkozási kategóriában a Vision-Software Kft. képviselői vehették át a különdíjat. Utóbbi kategóriában díjat kapott még mások mellett a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft., a Solanium Gyümölcstermesztő Kft. valamint a Panyolai Szilvórium Zrt. A díjátadón

Soltész Miklós

felidézte a most lezárult kormányzati ciklus családpolitikai területen elért eredményeit, és arról beszélt, hogy a szemléletváltozásnak köszönhetően évről-évre egyre több munkaadó támogatja a családokat, alakít ki családbarát környezetet. A kézzelfogható eredmények között említette, hogy 1,26-ról 1,34-re nőtt a termékenységi arányszám 2010 és 2013 között, nőtt a házasságkötések, csökkent a válások és az abortuszok száma.

Fülöp Attila

család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár közölte: a családbarát szemlélet kialakítása a munkahelyeken nem pénz vagy más anyagiak, hanem elsősorban vezetői döntés kérdése. Szavai szerint a családbarát környezet jó a munkavállalónak, mert több időt tölthet a családjával, ugyanakkor jó a munkáltatónak is, mert dolgozója nagyobb odaadással végzi a munkáját. Kedden hasonló pályázatot hirdetett meg a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, az elismerést a civil szervezettől azok a cégek nyerhetik el, melyek vállalják, hogy elősegítik a családbarát szemlélet, közgondolkodás kialakítását és ezt a szellemiséget beépítik a cég stratégiájába is. A mozgalom abban kíván szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. A szociális tárca által évente meghirdetett "családbarát munkahely" elismeréssel elsősorban a munkahelyek elért teljesítményét, "objektív mutatóit" értékelik, míg a mozgalom által díjazott cégek a társadalmi szemlélet, gondolkodás és közbeszéd formálását vállalják saját eszközeikkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.