Közélet

Így ünnepelt Szeged május elsején + FOTÓK

Így ünnepelt Szeged május elsején + FOTÓK

2014. május 1., csütörtök
Így ünnepelt Szeged május elsején + FOTÓK
SZS20140501_majalis_a_ligetben_039

Május elsején a megszokottak szerint élőben jelentkezünk az újszegedi Erzsébet Ligetből, az idén négynaposra duzzadt szegedi majálisról. Érdemes minket a helyszínen is meglátogatni, hiszen az érdeklődőket kóstolókkal várjuk: a Bortéka sörkülönlegességeihez a Lipóti Pékség szolgáltatja a sörkorcsolyát!

17.00:

A SZEGEDma.hu is elkezdett pakolni. Búcsúzunk a ligetből, holnap már normál üzemmódban gyártjuk a cikkeinket a szerkesztőségben. Az arcfestőnél épp kisebb tömeg gyűlt össze, őket még kiszolgáljuk és indulunk haza. De a ligetben folytatódik a buli, este mindenki jöjjön ki az Ocho Macho koncertre!

16.15:

"Lekapcsoltunk" néhány szegedit, hogy a majálisról faggassuk őket.

Molnár Zsófi

és

Papp Dóra

évek óta kilátogat a ligetbe, s minden alkalommal egy-egy vattacukrot vesznek a lányok és felülnek egy forgóra, idén a Rock and roll cityt próbálják ki. „A színek szerint választunk vattacukrot, szerintem mindnek egyforma íze van” – tudtuk meg Dóritól. Két fiával először látogatott ki a városi majálisra

Dudás Andrea

. „Szerintem itt az egész család jól tud szórakozni, a fiúknak egyértelműen a kígyósimogató tetszett a legjobban és a dodgem” – fogalmazott. Egykor felvonulásokra járt május elsején

Gáspár Magdolna

, aki most a férjével látogatott ki a ligetbe. Elárulta, számára a legemlékezetesebb az volt, amikor diákként tornadresszben vonultak fel Szegeden keresztül, de a mostani majálisi forgatag is tetszik neki. Közben a krisnások és "futottak" egy kört a fősoron:

A 150 forintos Arany Fácánt le lehetett dobni 500 forintért

15.45: Pihiztünk, ejtőztünk és elmentünk forgózni is. A legkisebb kölyök a mesefigurás forgóra ült fel 500 forintért 2 percig, a legnagyobb az Extreme nevű pörgő-hintás óriásra 1000 forintért. Dodzsemeztünk 600 forintért 3 percig, majd kikönyörögtek egy hullámvasutat 600 forintért mindketten. Apa pedig célba dobott, lőhetett is volna 500 forintért, de úgy gondolta, hogy a 10 hengert 3 labdával leüti. És sikerült! Kapott egy 150 forintos Arany Fácán sört fődíjként... A sárcok kaptak még egy ugráló váras bulit is 7 perc 700 forintért fejenként (talán ár-érték arányban ez éri meg a leginkább). Családi muri összegezve: 4700 forintért sikongattunk. 15.00: A pártok részéről először az LMP pakolt össze, a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt is áll még, az MSZP-ről pedig meg kell jegyzeni, hogy sátorbontásban is nagyon szervezettek és profik. A legnagyobb építmény az övék volt, amit pillanatok alatt húztak fel reggel 7 órakor és épp ilyen gyorsan pakolták is össze. 14.30: Kígyó látogatott el standunkhoz. Az eső elől nemcsak emberek, hanem egy hüllő, egy észak-amerikai gabonasikló tekergőzött a sátrunk alatt, bátor kollégáink Varga Anna újságíró és Bonifert Gábor ügyvezető rögtön a nyakába kapta az állatot. Közben egyre népszerűbb az arcfestés is, Németh Krisztina már közel egy tucat gyermekre rajzolt virágot, pillangót és különböző mintákat, most épp a Gregor József iskola négy diákja ült le közénk.
szs20140501_majalis_a_ligetben_100
14.15: Ebben a pillanatban megérkezett egy rövidke zápor (miközben a nap is süt), nagyon népszerű lett a sátrunk: az ázási pánik több tucat menekültet hajtott be hozzánk... 13.30: Piknik, piknik, piknik! Egyre többen terítik le a fűbe pokrócaikat, mint a régi, szép időkben, a színpadon is cigánynóta szól, mint a jó ebédhez általában, jut is eszünkbe: elmegyünk és meglessük, mennyi is most a ligetben, mi szem-szájnak ingere. Elmentünk egy füzettel összeírni a kínálatot, majd kollégánk virtuálisan megetette családját. A sörpados menü tehát a következő. A férj 20 deka sültkolbászt evett (800 Ft.), savanyúsággal (250 Ft.) és egy kenyérrel (100 Ft.) és megengedett magának a nap folyamán három csapolt sört, a legolcsóbbat kérte, zsombói házit 350-ert (1150 Ft.). A feleség egy gyrostálat kért (1300 Ft.) és két kisfröccsöt ivott meg, összesen 300 forintért. És a két gyerek. A fiú 7 éves megpróbálkozott egy hambival (600 Ft.), a maradékot apa eltakarította. A kislány 5 lesz júniusban, egy sültkrumpli kellett neki (300 Ft.) és egy nagy kürtös kalácsot kapott a két csöppség ráadásnak (800 Ft.). És járt nekik egy-egy üdítő összesen 600 forintért. A felnőttel egy csavaros fagyit ettek desszert gyanánt 350-350 forintért. Összegezve: a négytagú család teljesen egyszerű ebédje a platánok alatt május elsején kijött 6900 forintból - de még csak most jön a forgózás, ugrálóvárazás. 13.00: Belebotlottunk egy ökörbe! A postások szakszervezeténél épp befejeződött az ökörsütés. Reggel öt órakkor kezdték el pörgetni a nyársat. Az állat élősúlyban 3 mázsa volt, nyárson már 150 kilósra "apadt". Ez barátok közt is 8 óra hossza. Eközben egy másik városban, egy futballpályán: épp most kezdődik a második félidő Telkiben a Kelet-Nyugat országos döntőjében, melynek a tétje az amatőr Európa-bajnoki részvétel. Örömmel jelentjük, hogy a Csongrád megyére épülő csapat az első 45 perc elteltével 3-0-ra vezet.
okor
12.45: Elcsíptük Licsicsányi Ilonát, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetőjét, akit először arról faggattunk, hogy van-e megszokott majálisi menüje? A ligeti forgatag főszervezője épp egy kenyérlángost evett, de elmondta, hogy tegnap este sültkolbásszal zárta a munkát. Megtudtuk, hogy a három napos banzájra 100 kiállító érkezett és több mint 20 ezer ember fordulhat meg a ligetben, rossz időt csak szombat estére és vasárnapra mondanak, de amilyen szeszélyes az időjárás, ez még változhat is. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy nem sok ideje lesz pihenni, hiszen ahogy vége a hosszú hétvégének, máris készülni kell a Szeged napi rendezvénysorozatra benne a borfesztivállal, ami május 16-tól tart 25-ig.

Szeged fölött a baloldal napja magasan fog világítani?

12.30: „Ha úgy akarjuk, Szeged lesz a legnagyobb győztese hazánk uniós csatlakozásának” – idézte fel tíz éve tett kijelentését Botka László MSZP-s városvezető hozzátéve, az elmúlt években 300 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett a városba. Arra buzdított mindenkit, hogy május 25-én szavazzanak az MSZP listájára, ugyanis most először lesz arra lehetőség, hogy szegedi politikust juttassanak ki a választópolgárok Brüsszelbe „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket” – kezdte beszédét a szocialista EP-képviselőjelölt, Ujhelyi István. Szerinte az unióban baloldali többség lesz, és ott kell elérniük a magyar – köztük MSZP-s EP-képviselőknek –, hogy a bérekre, munkahelyteremtésre, ne pedig stadionépítésre fordítsa Magyarország az uniós forrásokat. Ujhelyi szerint nem a magyar kormánytól függ Szeged sorsa, hanem attól, hogy a helyi közösség mit szeretne, miként választ, és ehhez milyen módon rendelhetőek brüsszeli források. Kozma József így zárt: "Szeged a hajnalodás már megtörtént, a nap már elindult fölfelé, május 25-én és valamikor október elején Szeged fölött a baloldal napja magasan fog világítani..." 12.00: És politika tovább: Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke egy chilis sörért jött sátrunkhoz, közben az uniós választásról is beszélt portálunknak. A politikus szerint nem mindegy, hogy melyik erő lesz többségben az Európai Parlamentben. "A felmérések szerint a néppárti többség szinte biztosra vehető, és jó egy nagy családhoz tartozni. Ahogy hazánkban is látszik, hogy a fejlődés záloga az együttműködés az adott kormányzattal, a döntéshozó erővel - ezt bizonyította a beruházás ösztönző alap, ami miatt Szeged 150 munkahellyel gazdagodhat - ráadásul a Fidesz-KDNP egy összmagyarsági képviseletre törekszik, épp ezért van a listája élmezőnyében képvislőjelölt Kárpátaljáról és Délvidékről is" - emelte ki Gyimesi. A párt helyi vezetője szívesen látja a szegedieket a Fidesz sátránál a liget elején, ahol 250 adag gulyást főznek, ingyen sört mérnek, van játszóház a kicsiknek és persze a szokásos lufi. A Fidesz mellett a politikai ifjúsági szervezetek is képviseltették magukat. A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) városi szervezetei is jelen voltak. A Fidelitas részéről Velő Miklós, az IKSZ képviseletében pedig Kerekes Balázs városi elnökök is egyetértettek abban, hogy egyre több fiatalnak kellene aktív szerepet vállalnia a politikában, az ifjaknak felelősséget kell érezniük a közélet iránt, hogy ne pusztán elszenvedői, hanem alakítói is legyenek a mindennapjaiknak.

Európai Egyesült Államok és a szuverenitás

11.50: És akkor a politika. Az MSZP még színpadot is állított a beszédekhez (melyekről később beszámolunk), Botka László mellett Kozma József a párt szegedi elnöke, Ujhelyi István EP-képviselőjelölt és Szabó Sándor országgyűlési képviselő is mondott beszédet híveinek. A Jobbik részéről Staudt Gábor látogatott Szegedre, amint azt portálunknak elmondta, minden lista élén szereplő (ő a 4. a listán) politikus ellátogat az ország különböző rendezvényeire. Staudt arról beszélt az EP-választással kapcsolatban, hogy a Jobbik az egyetlen párt, akinek valódi mondanivalója van az uniós szerepünk tekintetében. Szerinte a többi párt az Egyesült Európai Államok eszményét igyekszik megvalósítani - ezt egyébként Gyurcsány Ferenc konkrétan el is ismerte, a többiek pedig tetteikkel mutatnak ebbe az irányba. "Mi a nemzetek Európájában hiszünk, ezt akarjuk megvalósítani, az országok békés együttélését, ami szoros gazdasági együttműködést foglal magában. Orbánék és az ezt megelőző kormányok is egyfajta politikai egységet szolgálnak. Mi nem az uniót ítéljük el, hanem azokat a nemzetáruló kormányokat, akik feladták szuverenitásunkat, Brüsszel csak annyit vesz el, amennyit mi engedünk" - tette hozzá, majd kiemelt két felmérést. Az egyik egy uniós közvéleménykutatás 2012-ból, ahol csak a magyarok 36 százaléka mondta azt, hogy az EU pozitív változásokat hoz. A másik pedig egy belföldi mérés, mely azt mutatta ki, hogy az emberek 67 százaléka elutasítja a további integrációt, függetlenségünk feladását. 11.00: Botka László, Szeged polgármestere is megtette a szokásos körét a ligetben, a sátrunk mellet a Vadaspark kígyóit is megsimogatta családjával, hamarosan sajtótájékoztatót tart az MSZP bázisán. Eközben a SZEGEDma.hu-nál: Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő köszöntött miket, meg is vendégeltük a zöld politikust, a politikával kacsingató korábbi világbajnok kenus, Joób Márton is megérkezett öt gyerekét terelgetve (a legkisebb odahaza maradt), épp azt a kérdést tette fel a csöppségeknek, hogy mire üljenek fel - öten ötfelé húzták édesapjukat :) Bartha László korábbi polgármester, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke a Szarvasi sörfőzde meggyes sörét kóstolta meg sátrunknál. 10.30: Az esős szerdát ma egy igazi, meleg, tavaszi nap követte, ennek, na és a majálisnak szellemében gyűlik is a tömeg. A SZEGEDma.hu sátrához már meg is érkeztek az első sörkóstolók, egy epres különlegességgel vendégelte meg őket a sörös Bortéka. A Lipóti Pékség finomságai mellett pedig mangalica szalonnával is betelhetnek olvasóink.
10157216_10203069386129968_3491233725829431171_n
9.45: Ujjé a ligetben... Üdvözlet a platánok szomszédságából, az Erzsébet ligetből, ahová kitelepült szerkesztőségünk. Kollégáink már ütik a billentyűket, a színpadon pedig eklektikus ritmusok között táncolnak, tornáznak, ugrálnak gyerekek és ifjak. Már most több százas tömeg gyűlt ott össze. A fősoron a sültkolbász és a sörhab már kacsingat. És a majális elengedhetetlen szereplői: a különböző szervezetek és pártok lufikkal és zászlókkal. A jobboldal képviselői közül a Fidesz a liget bejáratánál, míg a Jobbik a Középfölde bejárata előtt vert tábort. Telekszomszédunk már évek óta az LMP, tőlük balra (!) az MSZP, amely a szokásosnál is nagyobb tábort vert, tőlük balra :) a Demokratikus Koalíció egy Gyurcsányportréval standolnak. Mellettük a Kézbesítők Szakszervezete. Már megérkeztek majálisi szerkesztőségünk sátrához a kézműves sörök, 10.30-tól várjuk olvasóinkat egy kis kóstolásra, amihez a sörkorcsolyát a Lipóti Pékség szervírozza!

A majális programja:

9.00 “Jó reggelt” – az Izometria Fitness Stúdió szervezésében 9.30 CDC Tánciskola 10.00 Kozmosz Egyesület Kroki Roki táncbemutató 10.30 Diamond Tánc- és Sportegyesület bemutatója 11.00 Délikert Möndörgő Néptáncegyüttes 11.30 Táncoló talpak 12.00 Forráskúti Amatőr SzínKör Gyermekszínjátszó csoport 12.30 Forráskúti Citerazenekar 13.30 „Még azt mondják, nincs Szegeden boszorkány” – Közreműködik Báder Béla és cigányzenekara 15.00 Európa tranzit – az EU-csatlakozás 10. évfordulójára. A Hóra Színház műsora 16.30 Indigó koncert 18.30 Dollár Boys koncert 20.00 Ocho Macho koncert 22.00 Várkonyi Tibi és Era Slágerzenekar Papírszínház előadások a Betűmókával 10.30 Szusi 11.30 Egy pöttyös nap 12.30 Az ebédidő 13.30 Három toll 14.30 Vigyázz vadász, ne gatyázz! 15.30 A hétfejű tündér 16.30 Violetta és Rigoletto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.