Közélet

A Kohári-gyűjtemény – 13 500 kötetes könyvtárat gondoz a szegedi képviselő

A Kohári-gyűjtemény – 13 500 kötetes könyvtárat gondoz a szegedi képviselő

2014. május 3., szombat
A Kohári-gyűjtemény – 13 500 kötetes könyvtárat gondoz a szegedi képviselő
kohari_nandor_konyvek02_gs

A szegedi közéletben bizonyára Kohári Nándor az egyetlen, aki több mint tizenháromezer kötettel büszkélkedhet. A tavaly nyolcezer könyvet öröklő képviselő saját bevallása szerint lassan kiszorul a lakásából.

1990 óta folyamatosan bővíti folyamatosan könyvtárát, jelenleg 13 500 könyvvel és folyóirattal büszkélkedhet

Kohári Nándor

. A Fidesz-KDNP-s politikus saját bevallása szerint mindenevő, rajong a történelemért és a földrajzért, de szépirodalomi és tudományos munkákat is olvasgat. „A bérmakeresztapámtól, aki matematika-fizika szakos tanár volt, örököltem 8000 kötetet, melyek között évfolyamonként bekötött folyóiratok is találhatóak szép számmal. Kisgyermekkorom óta ismertem a gyűjteményét, és már korábban jelezte, hogy rám fogja hagyni a köteteket. Tavalyelőtt ősszel távozott közülünk, így 2013-ban vettem át a gyűjteményét” – mondta el portálunknak a képviselő. Ennyi könyv esetében elkerülhetetlen, hogy ne legyen meg egy-egy kiadvány két példányban, de Koháritól megtudtuk, mivel ismerte rokona könyveit, direkt más kiadványokkal gyarapította saját könyvtárát.

Több mint hat évtizedet felölet folyóirat-gyűjtemény

Több mint ezer kötet természettudományos, ismeretterjesztő és közéleti heti- és havilap is szerepel az örökségben. „A Természet Világa folyóiratnak minden egyes száma megvan nekem 1950 óta, míg az Élet és Tudomány számai 1946-tól kezdve a mostani legutóbbi lapszámig. A Szeged folyóirat elmúlt huszonöt éves kiadványai is hiánytalanul megtalálhatóak a gyűjteményemben” – mondott példákat Kohári. Hozzátette, bérmakeresztapja szellemi örököseként tovább fogja gyűjteni ezeket a folyóiratokat továbbra is.

kohari_nandor_konyvek01_gs

A legfontosabb kérdés természetesen, hogy vajon hol is fér el ennyi könyv és folyóirat? Kohári jelenleg egy raktárt is bérel, mert a lakásában is a földtől a plafonig könyvespolcok állnak, amelyeken több sorban sorakoznak a kiadványok. Az embernek érdemes a lába elé is néznie, az íróasztal mellett szintén könyvkupacba botlunk. „Az a célom, hogy a saját gyűjtésemmel egyesítsem a most örökölt köteteket, de bevallom, ez nem egyszerű feladat, hiszen lassan kiszorulok a lakásból” – jegyezte meg. Úgy látja, csak akkor tudja egyesíteni a két magánkönyvtárat, ha nagyobb lakásba tud költözni.

Szisztematikus gyűjtemények katalógusokba rendezve

Rokona precíz ember volt, még a könyvtári katalógushoz hasonló rendszert is kialakított és Kohári is igyekszik téma szerint külön gyűjteni a könyveket, de így is nagy munka lesz a két gyűjtemény összefésülése és rendszerezése. „Szisztematikusan gyűjtötte az amerikai

Upton Sinclair

könyveit, akárcsak

Szabó Dezső

munkáit. Ez utóbbi szerző érdekessége, hogy magánkiadásban Ludas Mátyás füzeteket jelentetett meg, ez is megtalálható a könyvtárban, akárcsak Kornis Gyula könyvei” – mondott példákat érdekességekre. Kohári Nándor igyekszik minden nap olvasni, ha tud, több órát is szán erre, és mint oly sok könyvfaló, ő is egyszerre több könyvet fogat kezei között. Elmondta, rendszeresen jár antikváriumokba, legutóbb

Karczag György

néhány könyvét vásárolta meg, melyek után már régóta kutatott. Így a Kohári-gyűjtemény folyamatosan gyarapszik tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.