Közélet

Százak Tanácsa: az életminőség javítása az egyik legnagyobb kihívás

Százak Tanácsa: az életminőség javítása az egyik legnagyobb kihívás

2014. április 23., szerda
Százak Tanácsa: az életminőség javítása az egyik legnagyobb kihívás

Az életminőség javítását tekinti napjaink egyik legnagyobb kihívásának a nemzeti gondolkodású értelmiségieket maga köré gyűjtő Százak Tanácsa.

Az 1996-ban alakult budapesti székhelyű közhasznú egyesület szerdai kaposvári konferenciáján felszólalók azt elemezték, milyen hatással vannak az életminőségre az élelmiszerek, a néphagyományok, a kulturális értékek, vagy a sport, és mindez miként hat a testi és lelki egészségre, a társas kapcsolatokra. Szijártó István, az egyesület ügyvivő elnöke azt mondta, "már csak unokáink érdekében sem szabad hagyni, hogy kiüresedjenek emberi kapcsolataink, illetve nemzeti összetartozásunk érzése". Hozzátette: "magyarnak lenni (...) különleges lelkiállapot, és jó lenne, hogyha ezt erősítenénk egymásban".

Márai Géza

agrármérnök, egyetemi docens előadásában az élelmiszerek életminőséget befolyásoló, az egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. A szakember szerint az életminőség szempontjából rendkívül sok a rossz minőségű élelmiszer, aminek az egyik oka az, hogy "a termőföldet egyelőre csak vagyoni oldalról vizsgáljuk". Úgy tűnik, az Európai Unió döntéshozói inkább a géntechnológiát, a multik nagy érdekeltségeit erősítik a sokféleség, a helyi termékek, a kertkultúra erősítése helyett. Az államnak támogatnia kell az éghajlathoz, a környezethez alkalmazkodó növénytermesztést, a magyar alapanyagokra alapozó, nagyobb feldolgozottságú termékeket előállító élelmiszergazdaságot - tette hozzá a szakember.

Bardócz Zsuzsanna

biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszélt, hogy az elmúlt fél évszázadban teljesen átalakult a növénytermesztés, új elemként jelent meg a növények genetikai módosítása. Ezt sokan veszélyesnek gondolják, sokan nem - jegyezte meg, majd arra hívta fel a figyelmet: nem tudjuk egyelőre, még a táplálkozástudósok sem, hogy milyen változásokat hozunk létre az egészségünkben, ha megváltozatjuk a növények genetikai állományát. Fontos lenne, hogy helyben termelt, lehetőleg vegyszermentes növényi és állati táplálékot fogyasszunk - hangsúlyozta, hozzátéve: "a mezőgazdaságnak elsődleges feladata az kell legyen, hogy egészséges táplálékot állítson elő, és nem az, hogy a gazdáknak (...) profitot termeljen".

Szita Károly

(Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a tanácskozás résztvevőit köszöntő beszédében kiemelte: a Kaposvári Egyetemmel közösen indították el a helyi termelőket és termékeket támogató programot, amelynek keretében Kaposvár Kincse védjeggyel látják el a minőségi élelmiszereket. Ez garantálja, hogy biztonságos termékek kerülnek az asztalra, másrészről a helyi gazdaság is élénkül - hangsúlyozta a polgármester. A Százak Tanácsának konferenciáján elhangzottakból összefoglaló készül, amelyet a tudósok a döntéshozók figyelmébe ajánlanak.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.