Közélet

Nyilvántartásba vették az EP-választásokra a Jobbik, az Együtt-PM és a DK listáját is

Nyilvántartásba vették az EP-választásokra a Jobbik, az Együtt-PM és a DK listáját is

2014. április 19., szombat
Nyilvántartásba vették az EP-választásokra a Jobbik, az Együtt-PM és a DK listáját is

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombaton nyilvántartásba vette a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját, így a május 25-ei európai parlamenti választás szavazólapján - a korábban már nyilvántartásba vett MSZP-vel és Fidesz-KDNP-vel együtt - öt párt, illetve pártszövetség neve már biztosan szerepelni fog.

Bozsóki Éva

, az NVB elnökhelyettese az ülés után újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy a Jobbik listáján 36-an, az Együtt-PM-én 33-an, a DK-én 42-en szerepelnek. Elmondta azt is, hogy az EP-választáson indulni szándékozó pártoknak április 22-én 16 óráig kell összegyűjteniük és leadniuk 20 ezer érvényes ajánlást, valamint bejelenteniük a listájukat. A testület pénteken már nyilvántartásba vette az MSZP és a Fidesz-KDNP listáját. Az NVB mind az öt listáról egyhangúlag hozott határozatot. A listákon legfeljebb háromszor annyi - azaz 63 - jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép. A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést. A listát és a rajta szereplő jelölteket az NVB a bejelentést követő három napon belül veszi nyilvántartásba. A listát állító pártok, pártszövetségek egy-egy delegáltat küldhetnek az NVB-be, így a most 26 tagú testület (az öt nemzetiségi delegáltat is beleszámolva) akár már a jövő héten újabb tagokkal bővülhet. Azok a pártok, amelyeknek a képviselői a határidőig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként több mint 50 ezer forint bírságra számíthatnak. (Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek emiatt.) Az NVB szombati ülésén jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Magyarországi Cigány Pártot az EP-választásra; ez azt jelenti, hogy a párt három nap múlva (amikor a nyilvántartásba vétel jogorvoslati ideje lejár) megkezdhetné az ajánlások gyűjtését. Erre azonban a pártnak valójában nincs lehetősége, hiszen éppen a jogorvoslati idő lejártával egy időben - kedd délután 16 órakor - jár le az ajánlásgyűjtési és leadási határidő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.