Közélet

Húsvéti bevásárlás – sonkáért, tojásért és kalácsért irány a Mars! + FOTÓK

Húsvéti bevásárlás – sonkáért, tojásért és kalácsért irány a Mars! + FOTÓK

2014. április 17., csütörtök
Húsvéti bevásárlás – sonkáért, tojásért és kalácsért irány a Mars! + FOTÓK
sonka_tojas_kalacs_husvet20_gs

Kiváló minőségű magyar húsáruk, tojás és fonott kalácsok közül is válogathatunk a Mars téri piacon. Az árusok azonban figyelmeztetnek, nagy a kereslet, így a sonkavásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani.

A húsvétra hangolódást

gasztronómiai nappal

színesítették a Mars téri piacon, ahol ezúttal a sonka- és tojáskínálatot vettük szemügyre. Országos felmérések szerint egyre több vásárló keresi a jobb minőségű terméket, amiért hajlandóak többet is fizetni, – ahogy mondják a termelők és kereskedők – sokan csalódtak a „multisonkában”, hiszen sok esetben szó szerint híg a leve az olcsó húsnak. Vasárnap zárva lesz a piac – hívta fel a figyelmet

Erdei Péter

. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője az előző évek tapasztalatai alapján úgy kalkulál, hogy most hétvégén legalább 30%-kal nagyobb lesz a forgalom, mint máskor. „Azt, hogy az emberek készülnek a húsvétra már eddig is tapasztaltuk, múlt szombaton már reggel kilenc órára megtelt a parkolónk” – jegyezte meg. Az ügyvezető szerint az árusok felkészültek a vevők nagy rohamára, a legtöbbjük arra számít, hogy pénteken és az ünnep előtti napon vásárolnak be. „Szerencsére egyre több szegedi fedezi fel, hogy itt a Mars téren mindent meg lehet vásárolni egy vasárnapi ebédhez, sőt annál többet is. Húsvét előtt a sonka és a tojás forgalma értelemszerűen fellendül, de friss zöldségért vagy akár csoki tojásért is érdemes hozzánk jönni” – hangsúlyozta Erdei Péter.

sonka_tojas_kalacs_husvet04_gs

A sonkaválasztásnál a minőség a legfontosabb

A derekegyházi mintabolt kínálatában egyértelműen a parasztsonka a legnépszerűbb. „Hagyományosan készítjük, öt hétig sóban van a hús, majd bükkfán füstöljük” – magyarázta

Tóth Gyula

. Az árak 2000 forint alatt vannak, és megtudtuk, egyre több vevő kikérdezi őket, hogy pontosan milyen technológiával készülnek a húsáruk, mert a gyorspácolt sonkánkban sokan csalódtak. A tanyasi termelők piacán is forgalomnövekedésről számoltak be. A domaszéki

Hargitai Alexandra

elmondta, náluk a són érlelt füstölt sonka a legkelendőbb, és gondoltak azokra is, akik kisebb mennyiséget vásárolnak, így darabolt, kicsomagolt sonkát is kínálnak. „A főzni való kolbász is jól fogy, már a múlt héten jelentősen több vásárló érkezett” – tette hozzá. Pár asztallal arrébb

Bényi Zoltánnál

a mangalica hátsó sonka a legkeresettebb. A kisteleki kistermelő elmondta, nem számított ekkora forgalomra, és bár a tavalyi mennyiségnél jóval több sonkát készített, bizony fogytán van a készlete. A Coopter-Plusz Kft. ügyvezetője szerint sem érdemes az utolsó napra hagyni a vásárlást, addigra elviszik a legkiválóbb minőségű termékeket.

Hustiák Zsolt

elmondta, szerdán kapott árut, körülbelül ezer kiló sonkát, amiből egyáltalán nem biztos, hogy marad szombatra. „Azt tapasztalom, hogy nem az ár, hanem a minőség az elsődleges a sonkaválasztásnál. Több helyről van árum, minden gyártót személyesen keresek fel, és magam válogatom össze, hogy mit hozok el. Csak olyan terméket kínálok, ami jó minőségű, és amit magam is megvennék” – részletezte. Hozzátette, örömmel tapasztalják, hogy a visszatérő vásárlók mellett egyre több új vevővel is találkoznak a nagycsarnokban.

sonka_tojas_kalacs_husvet15_gs

Jelentősen növekszik a tojásfogyasztás

„Átlagosan két-háromszorosára nő a forgalom ilyenkor húsvét előtt. A rendszeres vásárlók közül, aki tízet szokott vinni, most bizony harminc tojást vásárol” – erről már

Kotogány János

nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak. Míg korábban akár már egy hónappal húsvét előtt is nagyobb mennyiségben vásároltak az emberek, most az a jellemző, hogy az utolsó hétre, sőt inkább napokra hagyják az ünnepi felkészülést a szegediek. „Tavaly ilyenkor ötven forint volt a tojás, most negyven alatt van, de az várható, hogy az ünnep után valamelyest csökken majd az ára” – tette hozzá. Kotogányék nemcsak azokra gondolnak, akik főzéshez-sütéshez keresnek alapanyagot, hanem azokra is, akik hímes tojást szeretnének festeni az ünnepkor, így náluk szép fehér héjú kifújt kacsa- és libatojás is kapható. Az ünnepi édességek közül különösen népszerűek a kalácsok, melyekre akár előrendelést is leadhatunk a Mars téri piacon. A Szegedi Sütödék Kft. mintaboltjánál

Bővíz Józseftől

megtudtuk, nemcsak a hagyományos fonott kalács iránt nagy a kereslet, az igényekhez igazodva kínálnak sós kalácsot, csökkentett szénhidráttartalmút, csokoládésat és kakaósat egyaránt. „Még mindig a hagyományos kalács a legkelendőbb, de észrevehető, hogy átalakul a piac, amihez igazodunk” – jegyezte meg. Az ünnep előtti napokban többszörösére nő a forgalmuk, azért is vesznek fel előrendelést, hogy kalkulálni tudják a szükséges kalácsmennyiséget. A Mars téri piacon szombaton délutánig várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepi menüt kiváló minőségű, magyar termékekből szeretnék összeállítani.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.