Közélet

Csak olyan tankönyvcsomag rendelhető, amellyel biztosítható az ingyenes tankönyvellátás

Csak olyan tankönyvcsomag rendelhető, amellyel biztosítható az ingyenes tankönyvellátás

2014. április 7., hétfő
Csak olyan tankönyvcsomag rendelhető, amellyel biztosítható az ingyenes tankönyvellátás

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az iskolák csak olyan árösszetételű tankönyvcsomagot rendelhetnek a tanulóknak, amellyel biztosítani lehet a térítésmentes ellátásra jogosultak számára a tankönyvet - olvasható a köznevelési államtitkárság tájékoztatójában.

A kormany.hu oldalon hétfőn közzétett dokumentumban felhívták a figyelmet arra is: esetükben a szülőktől semmilyen pénzbeli - kiegészítő - hozzájárulás nem kérhető. A

Hoffmann Rózsa

köznevelési államtitkár által jegyzett tájékoztatóban emlékeztettek: a Könyvtárellátó március 17-én megnyitotta felületét, amelyen az iskolák az intézmény és a tanulók adatait ellenőrizhetik. Ezt célszerű április 10-ig elvégezni - közölték, hozzátéve: az iskolai tankönyvrendelést a fenntartó egyetértésének beszerzését követően közvetlenül a Könyvtárellátó felületén lehet leadni. Ismét rögzítették, hogy a tankönyvrendelet új szabályozása alapján módosultak a tankönyvrendeléshez kapcsolódó határidők is, így április 30, a tankönyvrendelés és fenntartói jóváhagyás határideje, míg június 30-ig lehet a tankönyvrendelést módosítani, valamint a normatív kedvezményben részesülőket feltüntetni. A pótrendelés határideje szeptember 5. A módosítás és a pótrendelés során csak a végleges rendelésben megadott tankönyvek darabszámát lehet módosítani, ennek mértéke tankönyvenként az eredeti rendeléstől legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el. Az iskola igazgatója a Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésével érintett iskolai évfolyamokon csak kísérleti tankönyvet vagy olyan tankönyvet rendelhet, amelyiknek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetését követően történt. Csak az előzőek hiányában választhat az iskola a tankönyvjegyzéken szereplő régi tankönyvek közül - hívták fel a figyelmet. Az állam a térítésmentes tankönyvellátás felmenő rendszerű bevezetéséhez igazodva a 2014/2015-ös tanévben a nem állami iskolákban a 2. évfolyamra beiratkozott tanulók, valamint a 3-13. évfolyam normatív kedvezményben részesülő tanulói létszáma alapján diákonként 12 ezer forint hozzájárulást biztosít az intézményfenntartók számára az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására. Az iskolák a térítésmentes tankönyvellátás bevezetésével a 2013/2014-es tanévben az 1. évfolyamra beiratkozott tanulóknak már tartós tankönyveket rendeltek, amelyek rendelkezésre állnak a következő 2014/2015-ös tanévre is. Ezért az ezen tanév első évfolyamára beiratkozott tanulók tankönyveinek esetleges pótlására az intézmények tanulónként háromezer forint támogatást kapnak. Ha a következő tanév 1. évfolyamos tanulóinak száma meghaladja az aktuális tanév első évfolyamosainak számát, akkor az iskolának lehetősége van többletlétszámnak megfelelően a tanulónkénti 12 ezer forint igénylésére. Fontos, hogy a valós igényeknek megfelelően történjék a tankönyvrendelés. Az iskolák fordítsanak különös figyelmet arra, hogy az első évfolyamra beiratkozott tanulók kifogástalan állapotú ábécés és olvasókönyvet kapjanak kézbe tanulmányaik kezdetekor - írták. Az iskola a hit- és erkölcstanoktatáshoz a bevett egyház által alkalmazott tankönyvekre vonatkozó rendelését tankönyvenként és egyházanként összesítve küldi meg a Könyvtárellátónak a rendelési felületen. A Könyvtárellátó az összesített adatokat megküldi az érintett egyháznak. A hit- és erkölcstanoktatáshoz alkalmazott tankönyvek beszerzéséről és az iskolákhoz történő eljuttatásáról az egyház gondoskodik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.