Közélet

Zentai gyermekfesztivál érkezik a szegedi Partfürdőre

Zentai gyermekfesztivál érkezik a szegedi Partfürdőre

2014. március 27., csütörtök
Zentai gyermekfesztivál érkezik a szegedi Partfürdőre
strand30

Június 22-én a Zentán már nagy sikerrel futó Mosolytenger Gyermekfesztivál az újszegedi Partfürdőre is ellátogat. Erről, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából dolgozó vajdasági civil szervezetek munkájáról is szó esett szerda délután a Millenniumi Kávéházban.

2012-ben a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület pályázati támogatást nyert a Nemzeti Együttműködési Alaptól, amely új lendületet adhatott a Vajdaságban működő civil szervezeteknek. Az ebből indított projekt - melybe a zentai “Ci-Fi” Civil Központ és a kisoroszi a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ is bekapcsolódott - egy észak-bánáti civil hálózat kiépítését tette lehetővé, melynek eddigi eredményeit és terveit szerda délután a Millenniumi Kávéházban a projektet lezáró sajtóbeszélgetésen ismertették.

Zsoldos Ferenc

, a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács alelnöke szerint az együttműködés hosszú távú tervek megvalósítását tette lehetővé. Ennek első lépéseként civil központokat alakítottak ki, melyek feladata a körzethez tartozó civil szervezetek munkájának segítése. A Délvidéken jelenleg hét ilyen központ működik - kettő Zentán, a maradék öt pedig szórványmagyar településeken. Legtöbbjük már másfél éve üzemel, közösségépítő és ifjúságsegítő programoknak helyet adva, kulturális és szórakozási lehetőségeket is biztosítva. A projektből megvalósult

Délvidéki Civil Portál

ezen szervezetek munkáját bárki figyelemmel követheti. "Alulról kell felrázni, életet vinni a vajdasági civil életbe, melyhez rendkívül sok segítséget kapunk a magyarországi szakemberektől. A mintaadás a legfontosabb dolog, amit tőlük kaptunk, az ott alkalmazott módszereket igyekszünk mi is megvalósítani" - emelte ki Zsoldos Ferenc.

rendezveny01_gs

A vajdasági világháborús relikviák összegyűjtésén is dolgoznak, a projekt keretén belül egy négy helyszínből álló vándorkiállítást valósítanának meg - erről

Murányi Gábor

, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke beszélt. Áprilistól egy másik program is elindul, melynek célja a Csongrád megyében található háborús relikviák felkutatása - ebben a Móra Ferenc Múzeum és a Csongrád Megyei Levéltár is stratégiai partnerük - tette hozzá az egyesület elnöke.

Vajda Árpád

, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a vajdasági civilekkel való együttműködés mindkét fél számára gyümölcsözőnek bizonyult. Ennek egyik nagy sikereként bejelentette, hogy a Zentán már ötödik éve visszatérő Mosolytenger Gyermekfesztivált idén nyáron, június 22-én Szegeden is megrendezik. "Bő fél éve dolgozunk már azon, hogy az IH Rendezvényközpontba visszacsábítsuk a fiatalokat, ennek szellemében hoztuk létre a

D2 ifjúsági irodát

és a

Katt Rádiót

, amely a fiatalok számára nyújt lehetőséget, hogy tapasztalati módon tanulhassanak a médiáról. Célunk, hogy a Partfürdő területét is a szegedi gyerekek és családok rendelkezésére bocsássuk" - emelte ki Vajda Árpád. A rendezvény a Zentán már nagy sikert aratott programokat a szegedi lehetőségekkel egészítené ki, a már jól együttműködő civil szervezetek számos önkéntesének segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.