Közélet

Szigorodtak a fémhulladékok értékesítésének szabályai

Szigorodtak a fémhulladékok értékesítésének szabályai

2014. március 1., szombat
Szigorodtak a fémhulladékok értékesítésének szabályai

Szombattól hatályos a fémtörvény módosítása, amelynek alapján bizonyos fémhulladékok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők - hívta fel a figyelmet az adóhatóság a Facebook-oldalán.

Az új szabályok alapján például vasúti sín, ipari kábel és csatornafedél csak akkor értékesíthető, ha azt előzőleg a NAV-hoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették, és azt a hivatal visszaigazolta. A bejelentés alól csak a gyártóknál, például autógyáraknál, kábelgyártó cégeknél keletkezett gyártási hulladék jelent kivételt - közölték. A NAV tájékoztatása szerint az előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírság kiszabásával járhat, és a fémkereskedő is számíthat szankciókra - akár fémkereskedelmi engedélye visszavonására -, ha hatósági visszaigazolás nélkül vesz át olyan fémet, amelyre a szigorúbb szabályok vonatkoznak. A jogszabályváltozástól a fémlopások visszaszorítását várják. Újdonság az is, hogy magánszemélyek ezentúl maximum három köbméter fémhulladékot tárolhatnak az ingatlanukon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.