Közélet

Simon, Zuschlag és a bohóc a favorit a mémvilágban + FOTÓK

Simon, Zuschlag és a bohóc a favorit a mémvilágban + FOTÓK

2014. március 13., csütörtök
Simon, Zuschlag és a bohóc a favorit a mémvilágban + FOTÓK
001

A választási kampány slágertémáihoz igazodó agyzsibbasztó viccekkel van tele a világháló. Ismét számba vettük a mémek világát, ami egyesek szerint az internet legalja, mégis sokak számára a kampány legszórakoztatóbb része.

Első

mémes összeállításunk

óta eltelt lassan két hónap, felpörögtek az események. Míg januárban az ellenzéki összefogás, Paks és a Magyar Krónika ihlette meg a mémgyártókat, mára az adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással megvádolt, előzetes letartóztatásba helyezett

Simon Gábor

az egyik favorit. Az MSZP volt elnökhelyettese mellett a börtönviselt volt szocialista politikus,

Zuschlag János

is többeket megihletett például könyvével kapcsolatban, míg a Fideszt és

Orbán Viktor

miniszterelnököt Pakssal kapcsolatos képeken láthatjuk. Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke,

Ujhelyi István

is beszállt a politikából viccet kreálók sorába, Facebook-os oldalán saját aláírásával ellátott képeket posztol, (igaz nem tudjuk, ki készíti a montázsokat), legutóbb azt üzente a miniszterelnöknek, hogy a medve nem játék.

a medve nem jatek

Már egy ideje Simon Gábor is a politikai humor és a mémkirályok érdeklődésének középpontjában áll, több a neten keringő képen arra keresték vagy épp találták meg a választ, hogy miként került a számlájára 240 millió forint, sőt az afrikai útlevelére is rábukkantak. Az ellenzéki összefogás már megalakulása óta naponta újdonságokat hoz a neten, legutóbb pedig a formáció névváltoztatása ihlette meg az alkotókat. Magától értetődő, hogy Zuschlag nyilatkozata óta nejlonzaccskó koalíció is létezik a netes felületeken.

A másik legaktuálisabb téma természetesen Zuschlag János, a Heti Válasz az új Szepesi Nikinek titulálta könyve nyomán, amiről be kell látnunk, hozott némi pezsgést az olykor már-már unalmas kampányba. Több mém Zuschlag azon állításával foglalkozik, hogy 50 milliókat ajánlottak fel a börtönviselt egykori MSZP-snek, hogy 2006-ban a választáson való indulástól. A volt képviselő azt is állított, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek mindenről volt tudomása. A mémgyártók egyik örök témája a bohócos „Nem érdemelnek több esélyt!” feliratú plakát, amin eredetileg Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Hagyó Miklós szerepel. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) megrendelésére és finanszírozásával készíttetett, az egész országot elárasztó plakátból ma már mindenféle változatot találunk, még szegedi kötődésű is született a plakátból. Filmplakátokból sincs hiány, melyeket természetesen aktualizáltak a kampány eseményeihez, így a Simon-botrány miatt a közszerepléstől egy ideig tartózkodó MSZP-elnök, Mesterházy Attila szerepel a Lost című sorozat jól ismert plakátján, de a Megdönteni Hajnal Tímeát című mozi is megihlette a mémfőzdék alkotóit. Ezeken a képeken mindenképp igazi sztárként láthatjuk a politikusokat. A Fideszt a focival, a rezsicsökkentéssel, az óriásplakátok kihelyezésével találják meg a leggyakrabban, de a „Magyarország jobban teljesít!” jelmondatú plakátjukra is került egy bohóc, így kétségkívül a 2014-es országgyűlési választási kampány legnépszerűbb figurájának tekinthető. Vona Gábort, a Jobbik elnökét a kutyakölkökkel készült fotóval találták meg, diktátorokat szintén állatokkal ábrázoló fotómontázsokra bukkanunk, és a gif-ek mesterét, Szarvast sem hagyta hidegen a téma, de rasszista és Magyar Gárdás művek is találhatóak szép számmal. A plakátragasztók élete is mindenképp mókásnak mondható a kampány ideje alatt, hiszen amikor cserélik a képeket, érdekes alkotások is létrejönnek, igaz ezek csak pár percig láthatóak, de megörökítésükért köszönet illeti őket. Arra is buzdítanak a világhálón, hogy mindenki rontsa el még jobban a kampányt: „Használd szabadon a politikusok fotóit, és egyszerűen szabd magadra a kampányt” – írj a Hello 90, sőt várják is a saját gyártású alkotásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.