Ópusztaszeren még a rácponty is gundeles + FOTÓK, VIDEÓ



Sokoldalú, ínycsiklandó, és laktató, pedig húsmentes. Még a legeltántoríthatatlanabb húsimádók is megnyalták mind a tíz ujjukat, ha győzték végigkóstolni a nyolc látványkonyha kínálatát. A szombati böjtös gasztrotúra átvezetett minket a parasztos receptek világából napjaink legjobb séfjeinek konyhájába.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fölött mindig süt a nap. Legalábbis ezt kell gondolnunk azok után, hogy az egymást követő három hétvégén is verőfényes napsütésben várta látogatóit a történelmi emlékhely. Ráadásul ezúttal
Kertész Péter
ügyvezető igazgató, valamint
Merczi Gábor
, a Gundel Étterem executive chef-je rácponttyal gondoskodott a vendégségvárásról. "Az alapvető alapanyagok ugyan azok mint az eredeti receptben, csupán egy aprócska kiegészítést kapott. A rácponty attól lesz gundeles, hogy Kertész Péterrel együtt készítjük el"- tette hozzá mosolyogva Merczi, aki már főzőkötényben, startra készen állt a rotunda bejárata előtt felállított szabadtéri konyhában, s alig várta, hogy befogja kuktának az ÓNTE igazgatóját. Lelkes segítőre talált: "már kisgyermek koromban is kivettem a részem a konyhai teendőkből. Imádok főzni és imádom a halételeket is, habár nincsen igazi kedvencem a magyar gasztronómiából. Úgy gondolom, a magyar hal kicsit háttérbe van szorulva, holott frissen is be tudjuk szerezni. Rendezvényünk a felé is irányul, hogy bemutassuk, mennyire sokszínű és változatos lehet az étek, ha magyar halból főzik." páros dél-alföldi ételkülönlegesség elkészítési folyamatát bárki végigkövethette, s a gundeles fondorlatra is fény derült: az aljára szórt friss kenyérmorzsa, valamint a besamel mártás teszi különlegessé.

A skanzenben felállított főzősátor alatt más finomságok is rotyogtak a bográcsban és pirultak az olajban. A Szent Pétör Serpenyője
Péter Ferenc
vezetésével szarvasgombás sült tésztával csalogatta magához az éhes szájakat, amelyet egy házilag barkácsolt óriásserpenyőben, a látogatók szeme előtt készített el.
Dinnyési Tibor
receptjei a Kiszombori csíramálé név alatt futottak, ő sajátos ízvilágú "süteményeit" kínálta. A Bárány Kisvendéglő pedig busából, pontyból, és harcsából főzött szegedi halászlevet - tudtuk meg
Oláh Jánostól
. Mellettük az Őrangyal Gasztroház, a Biocsemege Bolt és Főzőiskola, a Diófa Vendéglő, a Szeri Csárda, valamint a Gundel Étterem készült böjtös harapnivalóval. https://www.youtube.com/watch?v=Aw96QBU1K5M Iparosbemutatóval, fotókiállítással, sőt, néptáncosokkal készült Hódmezővásárhely városa, amely folklórját tekintve eltér minden más magyarországi településtől. A főtt perec, a bodor kifli, a barátfüle, a tejes pite, a vizönkőtt, vagy a sós-túrós lepény mind-mind a térségre jellemző specialitások, amelyeket bárki megkóstolhatott a skanzenben. Utóbbiról azt is megtudtuk,
Lázár János
parlamenti képviselő azon fáradozik, hogy a hungarikumok közé emelje. A hódmezővásárhelyi főzőcsapattal érkezett
Kis Zsolt
ottjártukkor éppen a galuskákat szaggatta a csomós táskalevesbe, társa pedig krumplis kemény tarhonyát kevergetett. Kicsivel odébb
Piri néni
pogácsái és bodagja pirultak a kemencében. "Minden látogató egy kis csokornyi ízelítőt kap Hódmezővásárhely sajátosságaiból, hagyományaiból; itt közelebbről is megismerkedhetnek a várossal" - köszöntötte harangszóra a park vendégeit
Almási István
, Hódmezővásárhely polgármestere, majd nyakkendőjét ledobva sétára indult, hogy kipróbálja a kuglit és falatozzon a helyi ízekből.

Nem csak böjt időszakában érdemes felhagyni a húsevéssel - ezt hirdette
Mikulán Rita
Csongrád megyei sport főorvos, valamint a Biocsemege Bolt és az Őrangyal Gasztroházzal közös előadásában. A nap folyamán
Gyulay Endre
nyugalmazott megyéspüspöktől és
Miklós Péter
egyháztörténésztől azt is megtudhattuk, mióta és miért böjtölnek az emberek. A Böjtös gasztrohétvége programkavalkádot a Meszecsinka együttes koncertje zárta.