Sokoldalú, ínycsiklandó, és laktató, pedig húsmentes. Még a legeltántoríthatatlanabb húsimádók is megnyalták mind a tíz ujjukat, ha győzték végigkóstolni a nyolc látványkonyha kínálatát. A szombati böjtös gasztrotúra átvezetett minket a parasztos receptek világából napjaink legjobb séfjeinek konyhájába.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fölött mindig süt a nap. Legalábbis ezt kell gondolnunk azok után, hogy az egymást követő három hétvégén is verőfényes napsütésben várta látogatóit a történelmi emlékhely. Ráadásul ezúttal
Kertész Péter
ügyvezető igazgató, valamint
Merczi Gábor
, a Gundel Étterem executive chef-je rácponttyal gondoskodott a vendégségvárásról. "Az alapvető alapanyagok ugyan azok mint az eredeti receptben, csupán egy aprócska kiegészítést kapott. A rácponty attól lesz gundeles, hogy Kertész Péterrel együtt készítjük el"- tette hozzá mosolyogva Merczi, aki már főzőkötényben, startra készen állt a rotunda bejárata előtt felállított szabadtéri konyhában, s alig várta, hogy befogja kuktának az ÓNTE igazgatóját. Lelkes segítőre talált: "már kisgyermek koromban is kivettem a részem a konyhai teendőkből. Imádok főzni és imádom a halételeket is, habár nincsen igazi kedvencem a magyar gasztronómiából. Úgy gondolom, a magyar hal kicsit háttérbe van szorulva, holott frissen is be tudjuk szerezni. Rendezvényünk a felé is irányul, hogy bemutassuk, mennyire sokszínű és változatos lehet az étek, ha magyar halból főzik." páros dél-alföldi ételkülönlegesség elkészítési folyamatát bárki végigkövethette, s a gundeles fondorlatra is fény derült: az aljára szórt friss kenyérmorzsa, valamint a besamel mártás teszi különlegessé.
A skanzenben felállított főzősátor alatt más finomságok is rotyogtak a bográcsban és pirultak az olajban. A Szent Pétör Serpenyője
Péter Ferenc
vezetésével szarvasgombás sült tésztával csalogatta magához az éhes szájakat, amelyet egy házilag barkácsolt óriásserpenyőben, a látogatók szeme előtt készített el.
Dinnyési Tibor
receptjei a Kiszombori csíramálé név alatt futottak, ő sajátos ízvilágú "süteményeit" kínálta. A Bárány Kisvendéglő pedig busából, pontyból, és harcsából főzött szegedi halászlevet - tudtuk meg
Oláh Jánostól
. Mellettük az Őrangyal Gasztroház, a Biocsemege Bolt és Főzőiskola, a Diófa Vendéglő, a Szeri Csárda, valamint a Gundel Étterem készült böjtös harapnivalóval. https://www.youtube.com/watch?v=Aw96QBU1K5M Iparosbemutatóval, fotókiállítással, sőt, néptáncosokkal készült Hódmezővásárhely városa, amely folklórját tekintve eltér minden más magyarországi településtől. A főtt perec, a bodor kifli, a barátfüle, a tejes pite, a vizönkőtt, vagy a sós-túrós lepény mind-mind a térségre jellemző specialitások, amelyeket bárki megkóstolhatott a skanzenben. Utóbbiról azt is megtudtuk,
Lázár János
parlamenti képviselő azon fáradozik, hogy a hungarikumok közé emelje. A hódmezővásárhelyi főzőcsapattal érkezett
Kis Zsolt
ottjártukkor éppen a galuskákat szaggatta a csomós táskalevesbe, társa pedig krumplis kemény tarhonyát kevergetett. Kicsivel odébb
Piri néni
pogácsái és bodagja pirultak a kemencében. "Minden látogató egy kis csokornyi ízelítőt kap Hódmezővásárhely sajátosságaiból, hagyományaiból; itt közelebbről is megismerkedhetnek a várossal" - köszöntötte harangszóra a park vendégeit
Almási István
, Hódmezővásárhely polgármestere, majd nyakkendőjét ledobva sétára indult, hogy kipróbálja a kuglit és falatozzon a helyi ízekből.
Nem csak böjt időszakában érdemes felhagyni a húsevéssel - ezt hirdette
Mikulán Rita
Csongrád megyei sport főorvos, valamint a Biocsemege Bolt és az Őrangyal Gasztroházzal közös előadásában. A nap folyamán
Gyulay Endre
nyugalmazott megyéspüspöktől és
Miklós Péter
egyháztörténésztől azt is megtudhattuk, mióta és miért böjtölnek az emberek. A Böjtös gasztrohétvége programkavalkádot a Meszecsinka együttes koncertje zárta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.