Közélet

Lázár: a kormány a parlament elé fogja terjeszti a hitelmegállapodást

Lázár: a kormány a parlament elé fogja terjeszti a hitelmegállapodást

2014. március 14., péntek
Lázár: a kormány a parlament elé fogja terjeszti a hitelmegállapodást

A kormány a parlament elé fogja terjeszteni az új paksi blokkok építésével kapcsolatos orosz-magyar hitelmegállapodást - jelentette ki Lázár János pénteken Szegeden.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár

Jávor Benedek

PM-es politikus nyílt levelére reagálva újságíróknak elmondta: azután kerülhet az Országgyűlés elé a megállapodás, hogy az orosz kormány a hitelszerződést elfogadta. Hozzátette: a képviselők alaposan meg tudják majd vitatni a megállapodást. Az elmúlt 24 év során hitelszerződést még egyetlen kormány sem terjesztett az Országgyűlés elé, a 2008-as IMF-megállapodás tárgyalására sem volt alkalma a képviselőknek - mondta

Lázár János

. A hitelszerződés Magyarország szempontjából az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodása - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: "600 milliárd forintot sikerült ezzel a magyar választópolgároknak keresnünk". Megjegyezte, csak azért a hitelért "fizetünk, amit lehívtunk", és csak attól kezdve, hogy az ország igénybe vette az adott összeget. A politikus szerint Jávor Benedek hibát követ el azzal, hogy a napi politika és a választási kampány részévé teszi az ország következő negyven évének legfontosabb beruházását. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint a paksi erőmű bővítéséről szóló hitelmegállapodás nem a versenyképesség és a felemelkedés útja, hanem a devizában történő eladósodásé, az uzsoráé, a kiszolgáltatottságé és a szolgaságé. A független országgyűlési képviselő az orosz kormány által csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodást pénteki nyílt levelében úgy értékelte, hogy a kormány "egy csapnivalóan rossz, Magyarország számára egyértelműen hátrányos hitelszerződést" készül aláírni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.