Közélet

Joób és Szénási az önkormányzati választásokra készül az MSZP-vel + FOTÓK

Joób és Szénási az önkormányzati választásokra készül az MSZP-vel + FOTÓK

2014. március 13., csütörtök
Joób és Szénási az önkormányzati választásokra készül az MSZP-vel + FOTÓK
forum01_gs

Két fiatal vállalkozót, Joób Mártont és Szénási Róbert indíthatja a baloldal az őszi önkormányzati választásokon Szegeden. Egy fórumon beszéltek a leendő jelöltek elképzeléseikről.

Közel tucatnyian jöttek össze az Összefogás Szegedért Egyesület soron következő Kerek az asztal nevű rendezvényére szerdán a szervezet klubjában a Földváry utcában. Az est témája a vállalkozások helyzete volt, amelyről két fiatal vállalkozóval beszélgetett a

Tóth Károly

(MSZP) önkormányzati képviselő. Információink szerint – és a beszélgetés során is egyértelmű utalások mutattak ebbe az irányba – a két ifjú vállalkozó az MSZP két képviselőjelöltje lesz az őszi önkormányzat választásokon, a moderátor is erre tette célzást a bemutatkozáskor. Az egyik meghívott

Joób Márton

egykori kenus volt, akiről úgy tudjuk, hogy Újszegeden indulhat majd a helyhatósági választáson, a másik pedig ifjabb

Szénási Róbert

, aki a Baktó-Petőfitelep körzetben esélyes a szocialisták képviselő-jelöltségére. Egyikük sem rejtette véka alá közéleti motiváltságát sőt, konkrét politikai kérdésekről fejtették ki véleményüket. Joób Márton bemutatkozásakor arról is szólt, hogy mind a jobb-, mind pedig a baloldallal jó kapcsolatot ápol, de elismeri

Botka László

MSZP-s polgármester munkáját, és szeretné, ha továbbra is ebbe az irányba haladnának a dolgok, nem kellene például elmennie Szegedről, ha továbbra is élhető város maradna ez a település. Szénási Róbert pedig azt ecsetelte, hogy hagyományosan baloldali értékrendű családban nevelkedett, ő mindig kimondta a véleményét, az MSZP-s kampányoknak aktív résztvevője, a soron következő EP-kampány lesz a második uniós választási feladata aktivistaként.

A Jobbik térnyerése elbizonytalaníthatja a nemzetközi tőkét

A magyar gazdaság helyzetét a kormány teljesítményét több oldalról is kritizálták a vendégek. Először a kedvező statisztikai adatok megtévesztő volta került elő, majd a bürokráciát és az adózást cincálták darabokra. Megtudtuk, hogy továbbra is bonyolult az adózás, súlyosak a közterhek, Szénási arról is beszélt, hogy az ő családi vállalkozásában, az autójavításban a feketegazdaság a munkák felét elviszi. Egy másik probléma szerintük az, hogy a kis- és középvállalkozások nagyrészt a multik beszállítói egyben, így függnek azoknak a pénzügyi helyzetétől. A multicégek pedig most kivárnak, mert a magyar gazdaság helyzete kiszámíthatatlan. Szénási szerint nem tudni, hogy melyik szektort sújtja majd valamilyen kormányzati intézkedés, „mit fognak legközelebb államosítani”. Joób Márton azt is kiemelte, hogy a Jobbiknak nem szabad nagyobb teret nyernie, mert akkor „elszállhat az euró a forinttal szemben”. Tóth Károly is ezt erősítette meg elmondva, hogy egy kirekesztő, antiszemita, rasszista párt térnyerése elbizonytalaníthatja a nemzetközi tőkét.

Tóth Károly: „Innen szép győzni!”

Megoldásként felvázolták, hogy gazdasági jogbiztonságra lenne szükség, ne politikai irányultság döntsön a pályázatoknál például, és ne zárjanak el a vállalkozások elől bizonyos szektorokat, mint például a szerencsejáték területén, ahol az egyik napról a másikra tettek tönkre vállalkozásokat. Ezután a média került a porondra, az ellenzék sokat hangoztatott kijelentésével: nincs szabad véleménynyilvánítás; szerintük az emberek ma torz képet kapnak a médiából. „Innen szép győzni” - mondta a moderátor, Tóth Károly, mikor arra kérte a leendő önkormányzati képviselőjelölteket, hogyha a „kisebb esélyű forgatókönyv” érvényesül, azaz a baloldal nyer, akkor mit tehetne az új kormány... Szénási a minimálbér emelését említette, ami az ellenzéki összefogás ígérete szerint nem jelentene plusz járulékterheket a vállalkozásoknak, Joób pedig az oktatás központosításának a megfordításáról beszélt. Majd arra is kitért a beszélgetés vezetője, hogy itt helyben mi kerülne be a fiatal vállalkozók képviselői programjába, ha egy baloldali többségű önkormányzat állhat fel ősszel. Joób Márton feltérképezné az igényeket, Szénási szerint pedig Szeged egy élhető város, ha az országos viszonyok változnak, akkor több pénzük lesz a szegedieknek is, ez pedig hatással lesz a helyi vállalkozásokra. Megfogalmazták közösen azt az igényt is, hogy szükséges lenne egy valóságosan működő közös fórum, ami összefogná helyben a vállalkozásokat, akik így segíteni tudnák egymást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.