Jöjjön böjtölni Ópusztaszerre!



Sokoldalú és változatos, ilyen is lehet a húsmentes étel. Az ópusztaszeri gasztrohétvégén egyenesen a mesterektől leshetjük el a böjtös ételek csínját-bínját, valamint arra is fény derül, miért érdemes a húsmentes élet mellett dönteni. Ötletekkel, praktikákkal, ízkavalkáddal várja látogatóit az emlékpark!
A március 29-i, szombati megnyitót az egyedi gasztronómiájáról híres Hódmezővásárhely polgármestere
Almási István
, tartja a skanzenben. Az Árpád-emlékmű tövénél elhelyezett bográcsban már reggel
Kertész Péter
ügyvezető igazgató, valamint a Gundel étterem főszakácsainak pontya rotyog, mindeközben a skanzenben felállított nagy sátor alatt vendéglátóhelyek böjtös látványkonyhával csalogatják a látogatókat. A Bárány Kisvendéglő, a Biocsemeg Bolt és Főzőiskola, a Vásárhelyi Ízök, a Diófa Vendéglő, a Gundel Étterem, a Kiszombori Búzacsíramálé, az Őrangyal Gasztroház, a Szeri Csárda, és Szent Pétör Serpenyője mind arra vár, hogy bebizonyítsa: hús nélkül is lehet finomat főzni. Lesz ételkóstoló is, ahol főleg hal-, zöldség- és tésztaételeket ízlelhetnek a korgó gyomrú vendégek. Nem csupán alkalomadtán lehet felhagyni a húsfélékkel: a puszta házában
Mikulán Rita
megyei sportfőorvos, a Biocsemege Bolttal és az Őrangyal Gasztroház alátámasztja, miért tartják egészségesnek a vegetáriánus életmódot. Ugyancsak a puszta házában
Gyulay Endre
nyugalmazott megyéspüspök (Szeged-Csanádi Egyházmegye), valamint
Miklós Péter
egyháztörténész Test és lélek - Ínség és Bőség, böjt a keresztény kultúrkörben címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést. Zárásképp a Meszecsinka együttes gondoskodik a talpalávalóról. Amíg sülnek-főnek a finomságok, a legkisebbeket kézműves foglalkozások, a nagyobbakat pedig kulturális műsorok és vásári forgatag várja. A Vásárhelyi híres Promenádon... cím alatt bemutatkozik a hódmezővásárhelyi néptánccsoport, a helyi citerás művészet, valamint bútor, fazekas és hímzés kiállítás is várja a kíváncsiakat. "A korábbi gyakorlat szerint húsvéti programjainkkal nyitottuk az emlékparkot, viszont idén már márciusban több tavaszi néphagyományhoz kapcsolódó rendezvénnyel is kedveskedtünk vendégeinknek. Mind a március 15-én megrendezett Hungarikumfalu, mind pedig a Tavaszünnep - részben a kellemes időjárásnak is köszönhetően - sikeresnek bizonyult. Ezeken a programokon és a jövőben is azt szeretnénk, ha nem csupán szórakoztatni tudnánk a látogatókat, hanem egyfajta ismeretterjesztő színteret is biztosítanánk számukra. Számos mondvacsinált hagyomány kering a magyar kultúra körül, ezért igyekszünk a szakmaiság felé nyitni" - vezette fel a Böjtös gasztrohétvégére vonatkozó kedvcsinálót némi visszatekintéssel Kertész Péter. Majd folytatta: "olyan ételeket fogunk bemutatni, amelyek szorosan összefüggnek a magyar néphagyományokkal, hiszen keresztény ország lévén a mai napig sokan böjtölnek". További részleteket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
találhatnak.