Közélet

Homokhátsági településeket csatornáznak uniós támogatással + FOTÓK, VIDEÓ

Homokhátsági településeket csatornáznak uniós támogatással + FOTÓK, VIDEÓ

2014. március 20., csütörtök
Homokhátsági településeket csatornáznak uniós támogatással + FOTÓK, VIDEÓ
alapkoletetel06_gs

Négy homokhátsági település szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztító telephelyének kialakítása kezdődik el uniós támogatással. A tervek szerint a rendszer hat hónapos próbaüzeme az egyéves kivitelezési szakaszt követően indulhat el, amellyel 3300 háztartást korszerűsíthetnek.

Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó. A beruházás kialakítására évekkel ezelőtt merült fel az igény: 2007-ben indultak el a beruházási előkészületek. A homokhátsági települések lakosságának akkor mintegy 92 százaléka a fejlesztés mellé állt, majd 2011 szeptemberében 4 233 282 499 forintos támogatást nyertek el az Európai Uniótól és a hazai költségvetéstől - derült ki

Fodor Imre

Forráskút független polgármesterének beszédéből. A négy község közül csupán Üllésen üzemel egy kis kapacitású gyökérzónás tisztító, miközben a lakosság 3 százaléka rendelkezik szennyvízcsatornával. "A szikkasztógödörből a szennyvíz a talajba szivárog, ami károsítja a talaj felszíni rétegét. A belvizes időszakokban az udvarokon felszínre kerül a szennyvíz, mert a vízaknák nem tudják elnyelni a felesleget. Mindez komoly fertőzési forrást jelent, a berendezéssel viszont ez a veszély is megszűnik. A tervek szerint a rendszer hat hónapos próbaüzeme az egyéves kivitelezési szakaszt követően indulhat el. A projekt várhatóan jövő év szeptemberében zárul, ekkor kerül sor a teljes átadásra. Mintegy 3300 háztartást érint majd, közel 12 ezer ember életét könnyíti meg" - foglalta össze portálunknak a forráskúti polgármester.

alapkoletetel10_gs

B. Nagy László

Csongrád megyei kormánymegbízott példaértékűnek nevezte a települések összefogását. Úgy fogalmazott, az 5 118 789 844 forintos összköltségű beruházásra önmagukban nem tudtak volna sikerrel pályázni. A megvalósuló fejlesztés környezetvédelmi jelentőségű is, hiszen ezen a területen kiemelten fontos az ivóvízbázis védelme. Ezt követően

Sárossi András

, az OMS Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője, valamint

Tomosi Károly

, a Veolia Waters Soulitions & Technologies Magyarország Zrt. vezérigazgatója vázolta a projekt főbb ismérveit. Mint arra fény derült, 57 kilométer hosszúságú gravitációs gerinc vezetéket, 27 kilométernyi nyomvezetéket, 33 kilométer bekötő vezetéket és egy korszerű, napi 1200 köbméter teljesítményű szennyvíztisztítót építenek az Üllést Forráskúttal összekötő út szomszédságában. Mindketten kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a (zajjal járó) felszíni munkákról időben és megfelelően tájékoztassák a lakosságot, ehhez a közeljövőben létre is hoznak egy zöldszámot. http://www.youtube.com/watch?v=Y8l2x7ZUL38 Az ünnepélyes "alapcsőletétel" előtt

Pálnik András

és a Királydinnye zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket citerazenéjével. A kis kapszulába a négy település polgármestere a helyi újságok egy-egy aktuális számát, az együttműködési megállapodás másolatát, illetve a közreműködők névsorát rejtette el, majd közösen eltemették a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló forráskúti parkban.

A sajtócikk "Bordány, Forráskút, Üllés, Zsombó szennyvízcsatornázásának és szennyvíztisztításának megvalósulása című pályázat (Kódszáma: KEOP - 1.2.0/2F/09-2010-0083) Forrás-4 Szennyvíz-Közmű Önkormányzati Társulás és a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. 83,605447 százalékos támogatási intenzitással 5 118 789 884 forintos nettó beruházási összköltséggel, 4 233 282 499 forint elnyert támogatással és 885 507 345 forint önkormányzati önrésszel jelent meg.

uszt_logo
forraskut_szennyviz_uszt_logo02

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.