Közélet

Exportcikké váltak a Szegeden is hódító szabadulós játékok

Exportcikké váltak a Szegeden is hódító szabadulós játékok

2014. március 17., hétfő
Exportcikké váltak a Szegeden is hódító szabadulós játékok
paniq_szoba01_ia

Két év alatt az egész országot meghódította a Budapestről indult szabadulójáték-őrület: Szegeden három cég üzemel, de a fővárosban több mint negyven helyre zárathatjuk be magunkat, mozitól a börtönön át filmes témájú szobákig. A legnagyobb hazai nevek külföld felé kacsintgatnak, már Svájcban és Svédországban is alig várják, hogy bezárják őket.

"Budapest igazi szabadulójáték-nagyhatalommá vált annak köszönhetően, hogy a város tele van régi építésű, elhagyatott épületekkel, melyet klausztrofóbiás rémálommá alakítottak. Kihagyhatatlan szórakozás!" - írja a Foursquare nevű, okostelefonon működő programajánló applikáció. Figyelmébe ajánlja a hazánkba látogatóknak a brit Guardian magazin nemrég publikált

cikke

is, kiemelve: a pezsgő éjszakai élet mellett egyre többen keresik fel Pestet pusztán azért, hogy "bezárkózzanak". A szabadulás játék egy ízig-vérig magyar ötletből született brand, amely a romkocsmák után a második legnagyobb turistacsalogatóvá vált. Hallatlan népszerűsége bizonyíték arra, hogy egy jó elképzelést Magyarországon is sikerre lehet vinni, sőt: külföldön is piacképes a hazai szabadulós-trend!

Szegedre is jön a Lost-pálya

"A játékkal egy eddig érintetlen piaci szegmenst sikerült lefedni, amely kortól, nemtől függetlenül nagyszerű szórakozást nyújthat. Bár egyes pályák feszültségkeltő hangulatot teremtenek, elsősorban nem a félelmen, hanem a trükkös feladatok megoldásán, csapatjátékon van a hangsúly" - magyarázta

Ureczky Balázs Gábor

. Az általa üzemeltetett

Pániq-szoba

mellett még két ilyen játék - a

ParaPark

és az

Exit

- üzemel itt Szegeden is. A 2011-ben elindult őrület alapötletét a kilencvenes években népszerű point'n'click játékok adták, itt azonban tényleg mi válunk a kaland főszereplőjévé, amint zárakat nyitunk, kirakókból olvasunk kódokat és zseblámpával kutatunk a kijutás felé vezető nyomok után. A játékterek nem szívják el egymás elől a levegőt, hiszen az egyik pályát kipróbálva a csapat újabb kihívásokhoz kaphat kedvet. Mi két játékban vállaltuk be az önkéntes szobafogságot - az első után azt gondoltuk, hogy okosabbak leszünk, de bizony a második is alaposan megizzasztott minket.

paniq_szoba02

Budapesten öt különböző témájú pályát üzemeltet a Pániq-szoba, Szegeden egyelőre csak az általunk is bemutatott Fűrész fut. "Tervezzük az itteni bővítést is, valószínűleg a Lost hangulatában berendezett szobát nyitjuk majd meg. Egyelőre azonban minden figyelmünket külföld felé fordítjuk, mivel a nyugati országokban is egyre nagyobb az érdeklődés a szabadulós játékok iránt. Napi szinten tárgyalunk befektetőkkel: Norvégiából, Finnországból és Svájcból is érdeklődnek iránta, valószínűleg ott nyáron nyílnak az első ilyen parkok" - árulta el Ureczky Balázs Gábor. A játék egyébként már jelen van külföldön, Bécsben három is üzemel, de például Malajziában is nagy sikere van a szintén magyar ötletből épített pályának. Itthon a látogatók 80%-át egyetemisták adják, többek között ezért is szerettek volna Szeged fiatalos városában jelen lenni. Országosan csak a Pániq-szobának 2000-2500 vendége van havonta, itt Szegeden körülbelül kétszáz kuncsaft mögött záródik be az ajtó.

Erotikus, csokis és mozis

Városunkban bőségesen ellátja a piacot a három említett üzemeltető, Budapesten azonban túltelítetté vált, vállalkozók tömkelege szeretett volna profitálni az ötletből, amíg fut. "Jelenleg negyvenhárom kisebb-nagyobb szabadulós játék üzemel a fővárosban, holott körülbelül tíz férne csak meg egymás mellett. Sokan azzal az elvvel vágnak bele, hogy kis beruházással és kevés kreativitással nagyot lehet kaszálni. Kell azonban egy kis plusz, amit elvárnak az emberek, mivel az érdeklődők többsége legalább egyet kipróbált már, és nem vágyik egy teljesen ugyanolyanra" - mondta Ureczky Balázs Gábor. Ötletből mondjuk tényleg nincs hiány: vannak filmes koncepciót követő, erotikus, vagy detektíves szabadulós játékok, de egy csokiszökőkutas gasztro-pályát is építettek. A Pániq-szoba legújabb ötlete egy már bezárt mozi, ahol kultikus horrorfilmek egy-egy jelenetét újraforgatva lelhetik meg a szabadulás kulcsát a jelentkezők.

paniq_szoba03

Mivel a közönség egy jelentős hányadát a külföldről érkezők adják, így az újabb játékterek kialakítással már az ő igényeikre is kiemelt figyelmet fordítanak. A gyógyfürdők és az olcsó kocsmák mellett így a furmányos talányok szerelmesei számára is csalogató turisztikai célponttá vált országunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.