Közélet

Az Év Példaképe állított példát a szegedi diákoknak + FOTÓK

Az Év Példaképe állított példát a szegedi diákoknak + FOTÓK

2014. március 13., csütörtök
Az Év Példaképe állított példát a szegedi diákoknak + FOTÓK
vallalkozok_tik14_gs

Egy volt SZTE-s hallgató, aki kisebb pályamódosítással ugyan, de 2014-ben ÉV Példaképévé emelkedett. Letoha Tamás kutatóorvos saját fejlesztési eredményei között van az a természetes hatóanyagokat tartalmazó élelmiszercsalád, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. Csütörtökön a tudományegyetem diákjainak tartott előadást arról, miért érdemes vállalkozóvá válni.

Letoha Tamás

a Szegedi Tudományegyetemen végzett az Orvostudományi Karon, habár kezdetben a közgazdász pályát részesítette előnyben. Egy családi tragédia mégis oda vezetett, hogy a gyógyítást válassza hivatásának. Jelenleg egy nyolc főből álló tudás intenzív vállalkozás élén áll, amely a gyógyszer és funkcionális élelmiszerfejlesztésre szakosodott. Ez a Pharmacoidea Kft. A szervezet küldetése, hogy megoldást találjon a gyógyíthatatlannak tartott kórképekre, s a termékeket minél előbb eljuttassa a betegekhez. Másik alappillére a molekuláris biológiai kutatás, amelyet különféle gyógyszergyárakkal és kutatóközpontokkal együttműködve végeznek. Céljuk, hogy olyan a fentebb említett funkcionális élelmiszereket minél szélesebb körben terjeszteni tudják a rászorulók között. Ilyen a Mentafitol termékcsalád, amely olyan növényi hatóanyag koncentrátumot tartalmaz, mellyel megelőzhető az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség. "Az igazi célunk az, hogy ezek az idegsejtpusztulással járó betegséget egyáltalán ne is üthessék fel fejüket" - osztotta meg a fiatalokkal. A tablettán túli megoldás ötlete a nyugat-európai országokban "pozitívabb fülekre talál", mint idehaza, ezért Letoha Tamásnak és csapatának távlati célja, hogy nyisson az országok felé. Tapasztalatai szerint a külföldi gyógyszergyártó cégek nem hogy nem akarják aláásni a funkcionális élelmiszerfejlesztét, de még támogatni is igyekeznek a kezdeményezést. Az év példaképe kifejtette, a Példakép Alapítvány igyekezeteinek köszönhetően a TESCO és a CBA is felfigyelt a termékekre. Az alapítvány roadshow-jának csütörtöki állomása volt Szeged, ahol

Györkő Zoltán

, a BalaBit – az egyik legsikeresebb hazai IT startup – alapítója is részt vett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.