Közélet

A szegedi Jobbik kiáll a kutyákért is – elvennék az ebeket a rossz gazdáktól

A szegedi Jobbik kiáll a kutyákért is – elvennék az ebeket a rossz gazdáktól

2014. március 10., hétfő
A szegedi Jobbik kiáll a kutyákért is – elvennék az ebeket a rossz gazdáktól
ck_telep01_il

Kilenc kutyát fogtak be nemrég a Cserepesen, ettől azonban még korántsem oldódik meg a probléma. A Jobbik azt fogja javasolni a városi közgyűlésen, vegyék el a kutyákat azoktól, akik nem tartják őket megfelelő körülmények között.

Alsóvárosból és Móravárosból számtalan jelzés érkezik a kóbor kutyák miatt, a vadaspark lakóparkban élők amiatt is panaszkodnak a gazdátlan négylábúakra, hogy lassan nem mernek sétálni vagy biciklizni, mert gyakorlatilag leszedik a bringáról őket az ebek. A probléma hosszú évek óta ismert, a kutyák azonban csak nem tűnnek el az utcákról. Nemrég az Orpheus Állatvédő Egyesület kilenc kutyát gyűjtött be a Cserepesről.

Tóth Péter

jobbikos országgyűlési képviselőjelölt elmondta, az ebek befogásáért az Orpheus Állatvédő Egyesület felel Szegeden, a közterület felügyelettől hozzájuk lett kiszervezve ez a munka. Tavaly novemberben Tóth javaslatára a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. bizottsági ülésére is meghívták az állatvédő egyesület képviselőjét, hogy tisztázzák, kinek milyen feladatai vannak ezen a területen. A Csongrád megyei közgyűlés februári ülésén a jobbikos megyei politikus pedig

Lukács János

dandártábornoktól, megyei rendőr-főkapitánytól kért segítséget az ügy rendezésére. „A befogott kutyákat az Orpeusnál zsúfolt helyen tartják, sokszor embertelen körülmények között, ezt is rendezni kell” – közölte Tóth. Szerinte felül kellene vizsgálni a telep bővítésének lehetőségeit és annak költségeit, illetve azt is, hogy az önkormányzattól kapott források elegendőek-e az Orpheusnak feladataik ellátására. Hozzátette, az is probléma, hogy hiába a törvényi szabályozás, sok kutya nincs chippel ellátva, így pedig nem lehet beazonosítani a gazdáját. A Jobbik országos „Kimondjuk. Megoldjuk.” című pártprogramjában az szerepel, hogy átfogó ivartalanítási programmal lehetne csökkenteni a kóbor kutyák számát, míg helyi szinten Tóth Péter azt tartaná jónak, ha el is vennék a kutyákat azoktól, akik nem bánnak jól a négylábúakkal. A következő városi közgyűlésen javasolni fogják a téma megtárgyalását, a jobbikos jelölt szerint Szeged városának is foglalkoznia kell azzal, hogy honnan és milyen körülmények között lehetne elvinni a tulajdonostól az embertelen körülmények között tartott állatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.