Közélet

Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen

Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen

2014. február 16., vasárnap
Tavaszias ízrobbanás a legzordabb időben is - fűszernövények télen
fofoto_1

Ha télen is szeretnénk érezni ételeinken a tavasz fűszereinek zamatát – és miért is ne akarnánk? –, érdemes a bolti szárított helyett otthonunkban cserepes növényeket nevelni. De mégis hogyan?

Miután a megmosott, megszárított paradicsomok csumáját eltávolítottuk, egyformán apró darabokra vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a vékonyra csíkozott friss bazsalikomleveleket és sóval, borssal ízesítjük. Írja a bruschetta receptje, favorizálva a friss és zamatos hozzávalókat. Ha szeretnénk elérni az eredeti olasz konyha ízvilágát – és miért is ne akarnánk? –, érdemes a bolti szárított helyett otthonunkban cserepes növényeket nevelni. De mégis hogyan?

fofoto_5

„Bármennyire is próbáljuk biztosítani a kellemes meleg környezetet lakásunkban, télen nem lesznek olyanok a fűszernövényeink, mint amilyennek a szezonidőszakban megszoktuk őket” – világított rá a paneli téli tartás árnyoldalaira

Gárgyán Beáta

, az ásotthalmi Gárgyán Fűszer termelője. Akik dísznövényeket is tartanak otthon tudják, a zord, borongós időben vegetálnak az élőlények. Mivel a fűszernövények nagy része a mediterrán-térségből származik, s a mai napig megőrizték vadfű mivoltukból származó igénytelenségüket, ezért télen is elég – az öntözés mellett – egy-egy alkalommal általános tápoldattal ápolgatni gyökereiket. Ám a napfényt így is igénylik, ezért adjuk meg nekik az ablak nyújtotta „fényözönt”, ügyelve arra, hogy a réseken beszökő huzattól ne fázzanak meg – ez különösen az egynyári növényekre nézve veszélyes. „A háziasszonyok többsége félve nyúl a fűszernövényekhez, mert nem tudják, hogy télen is folyamatosan tépni és vágni kell őket, máskülönben elnyúlnak” – teszi hozzá a termelő. Az olyan évelő növényeket, mint a kakukkfű, vagy a borsmenta egészen kicsire vághatják, akár 1-2 cm-esre is. Ezzel szemben az egynyári növényekkel, például a bazsalikommal körültekintőbben kell bánni ahhoz, hogy dúsulhasson 2-3 hajtást mindenképpen hagyni kell a cserépben. Nem akar vesződni a kacsozással, de télen is szeretné élvezni a nyári chili paprika, vagy a tavaszi koriander és medvehagyma zamatát? Gárgyán Beátának erre is vannak megoldási javaslatai. „Két módszer közül választhatunk: az egyik a fagyasztás, a másik a szárítás. Ezek közül én inkább utóbbit ajánlom, mert helytakarékosabb és a megfelelően csomagolt szárazanyagok tovább megőrzik frissességüket.” Hogy mi a megfelelő? Sötét és száraz helyen, frissen tartó zacskóban vagy zárható üvegcsében tároljuk az ízeket, ezek akár évekig is elállhatnak a konyhaszekrényben, míg a vágott növényszárak csak néhány hónapig lapulhatnak a hűtő mélyén – ha ki tudjuk várni.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.