Közélet

Tavaly nem kellett beavatkoznia az Országgyűlési Őrségnek az ülésteremben

Tavaly nem kellett beavatkoznia az Országgyűlési Őrségnek az ülésteremben

2014. február 13., csütörtök
Tavaly nem kellett beavatkoznia az Országgyűlési Őrségnek az ülésteremben
orszaggyulesiorseg01_mti_bl

Az Országgyűlési Őrség felkészült a rend helyreállítására és fenntartására a törvényhozás működésének megzavarása esetén, de az ülésteremben nem volt szükség beavatkozásra - mondta Tóth László, a tavaly január óta működő Országgyűlési Őrség parancsnoka az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Ismertette azt is: tavaly összesen 792 779 embert léptettek be elektronikusan az Országházba, közülük 170 368-an nem rendelkeztek állandó belépési engedéllyel. A szervezett idegenvezetések során 394 102 embert léptettek be. Az őrség múlt évi tevékenységéről szóló beszámoló során

Tóth László

azt mondta: a hatályos jogszabályoknak, rendeleteknek, az érvényben lévő parancsoknak, utasításoknak megfelelően, a meghatározott követelményeknek eleget téve hajtották végre feladataikat: megszervezték Kövér László házelnök személyvédelmét, ellátták az Országgyűlés, az Országgyűlés Irodaháza, valamint az Országgyűlés Hivatala elhelyezésére szolgáló objektumok őrzését és védelmét, továbbá a rendezvénybiztosítások során protokolláris, "díszelgési" feladatokat is végeztek. Szólt arról, hogy az Országházba való belépésnél a biztonságtechnikai átvizsgálások során 3964 jogszerűen tartott, de veszélyesnek minősülő eszközt helyeztek letétbe, továbbá 29 esetben kellett közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményezniük, két alkalommal pedig bűncselekmény gyanúja miatt tettek feljelentést. Az Országgyűlés Irodaházába való beléptetés során 112 engedéllyel tartott maroklőfegyvert, 128 szúró-vágó eszközt és 43 gázsprayt vettek el az őrök. Közveszéllyel fenyegetés miatt két feljelentést tettek az V. kerületi rendőrkapitányságon, az MSZP, illetve az LMP frakciója kapott fehér port tartalmazó levelet, továbbá az irodaházban garázdaság gyanúja, illetve lopás miatt képviselők kértek rendőri intézkedést. Az Országházi Levélátvevőben a radiológusok az év folyamán 656 814 levelet és 2073 csomagot ellenőriztek felbontás nélkül, biztonságtechnikai átvizsgálással. Biztonsági kockázatot 35 küldemény jelentett, öt esetben közveszéllyel fenyegetés miatt feljelentést tettek az V. kerületi rendőrkapitányságon. A Kossuth tér átépítésével kapcsolatban kiemelte, hogy részt vettek a biztonságtechnikai tervezési munkákban. Hangsúlyozta: a gyalogosok emberek visszakapják a Kossuth teret. Mint mondta, korábban a parkoló autók a tér 46 százalékát foglalták el. A 2013. január 1-jén alakult Országgyűlési Őrség parancsnoka első alkalommal számolt be a szervezet éves tevékenységéről a bizottság előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.