Közélet

Nem lesz több disznóvágás 2015-től a Picknél Szegeden + FOTÓK

Nem lesz több disznóvágás 2015-től a Picknél Szegeden + FOTÓK

2014. február 24., hétfő
Nem lesz több disznóvágás 2015-től a Picknél Szegeden + FOTÓK
pick02_gs

Közel 300 embernek kell elhagynia a szegedi gyárat: vagy költöznek Mohács környékére, esetleg keresnek más megoldást.

Értesüléseink szerint

Csányi Sándor

, az OTP elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó, a Pick termékeit gyártó Bonafarm-csoport már idén tavasszal belekezd az

új vágóhíd felépítésébe a Mohács környéki Bólyon

, a tervek szerint 2015 második felére készülne el Európa legmodernebb vágóhídja, így Szegedről is átkerül a vágás Mohács mellé. A szegedi Pick gyárban dolgozó informátorunk szerint naponta 2300 sertést vágnak heti öt alkalommal itt, és 300 embert vesz részt a munkafolyamatokban. „A munkaszerződésben szerepel egy olyan kitétel a munkavégzéssel kapcsolatban, hogy ’a munkáltató által meghatározott, változó munkahelyen’ kell, lehet dolgozni. Azaz, aki ezt a szerződést aláírta, tudnia kell, hogy bármikor ’átvezényelhetik’ másik területre, városba is akár. Mohácson szükség lesz a szakszerű munkaerőre, úgyhogy biztos, hogy ennek a 300 embernek felajánlják majd a költözés lehetőségét, az más kérdés, ki fog élni vele, és ki dönt úgy, hogy közös megegyezéssel szerződést bont, és más munkahelyet keres” – mondta el nekünk a neve elhallgatását kérő dolgozó.

A sertéshizlaldáit is fejlesztené a Bonafarm?

A

Népszabadság korábban úgy értesült

, hogy a cég azokat a beruházásokat indítaná el már tavasszal, amelyek nélkülözhetetlenek a későbbi munkákhoz. Így többek között az útépítés és a közművek fejlesztése kezdődhetne el. Ezt követően – az engedélyek megszerzésétől függően – az év második felében már az üzem kivitelezési munkái is elindulnának. A lap szerint a társaságnak az építésre kijelölt területtel már nem kell foglalkoznia, azt már megvásárolták, zajlanak a tervezési munkák is. Ezenfelül a vágóhíd működéséhez nélkülözhetetlen gépi technológia beszerzéséhez szükséges pályázatokat is előkészítették. Csányi Sándor korábban egy nyilatkozatban 13-15 milliárd forintra becsülte a költségeket. Ekkora ráfordítással éves szinten – egy műszakban – egymillió sertés vágására alkalmas üzemet alakítanak ki a dél-magyarországi városban. Ezzel a kapacitással a vágóhíd a hazai sertésállomány harmadát képes lenne levágni, sőt horvát tenyésztők mohácsi vágatásáról is tárgyalnak már. Informátorunk szerint a beruházás akár a 20 milliárd forint környékérét is elérheti.

pick05_gs

„Ennél is érdekesebb az a terv, hogy a gyár saját sertéshizlaldáiból szeretné a jövőben lefedni a vágókapacitást, jelenleg a feldolgozott sertések 40 százaléka érkezik tenyésztőktől, 60 százalék saját hizlalású. A legnagyobb rész Tolna, Somogy és Baranya megyéből, 20 százalék Győr és Sopron környékéről és a maradék az ország keleti részéről érkezik. Tudomásom szerint 2015-re tervezik azt is, hogy szinte a teljes vágást le tudja fedni a cég” – mesélte forrásunk, aki hozzátette, hogy Szegeden a szalámigyártás továbbra is a fő tevékenysége lesz a Picknek.

A készítményüzemben kínálnak alternatív munkalehetőséget

Felkerestük a Bonafarm Zrt.-t;

Éder Tamás

PR és vállalati kapcsolatok igazgató arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e kapacitáscsökkentést elmondta, a közlejövőben Szegeden nem terveznek leépítéseket vagy kapacitáscsökkentést, s a Pick Szeged Zrt. dolgozóit a vállalat vezetése folyamatosan tájékoztatja a cégnél zajló fejlesztésekről, átalakításokról, azok várható hatásáról. „Amennyiben a Bonafarm-csoport részvételével tervezett új vágóhíd megkezdi működését Mohácson, úgy Szegeden a sertésvágás megszűnik, de a szalámi- és készítményüzem továbbra is termel majd” – tájékoztatott. A PR és vállalati kapcsolatok igazgató hozzátette: a vágásnál kieső munkaerő nagy részének a készítményüzemekben kívánnak alternatív munkalehetőséget biztosítani. A

Népszabadság cikkében az is olvasható

,hogy a mohácsi vágóhíddal az az alapvető célja a Bonafarmank, hogy a Pick Szeged Zrt. élősertésekhez és az alapanyagokhoz kapcsolódó költségeit csökkentsék. Ezzel kapcsolatban Éder Tamás közölte, a korszerű technológiával felszerelt mohácsi vágóhídon az üzem hatékonysága jelentősen jobb lesz, mint a mai szegedi üzemrészé. „Így az egy kilogramm húsra vetített gyártási költségek, vagyis elektromos energia-, víz-, gáz- és egyéb költségek csökkenni fognak. Ezenfelül ugyancsak csökkenni fog az állattartó telepek és üzem, illetve a feldolgozásban érintett üzemek közötti szállítások mennyisége is. Ezzel a mainál olcsóbb alapanyagból dolgozhatnak a vállalat készítményüzemei, így a szegedi üzem is, ami a termékek versenyképességét javítja” – részletezte Éder Tamás.

Dobó Csaba - Varga Anna

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.