Közélet

Kiegészülnek a kerettantervek

Kiegészülnek a kerettantervek

2014. február 14., péntek
Kiegészülnek a kerettantervek

A szakmai és civil szervezetekkel folytatott egyeztetések és vélemények alapján kiegészülnek a kerettantervek. A vonatkozó jogszabály várhatóan március közepére jelenik majd meg a Magyar Közlönyben, a nevelőtestületeknek így elég idő áll rendelkezésre a helyi tantervük pontosítására - olvasható a kormany.hu oldalon.

A közlés szerint a tartalmi szabályozók összeállításával megbízott Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) több mint 20 szakmai és civil szervezettel folytatott egyeztetéseket, illetve számos intézménytől, iskolától származó visszajelzést is feldolgozott. A beérkezett javaslatok elsősorban a kerettanterveket érintették, de néhány, a Nemzeti alaptantervhez (NAT) kapcsolódó kiegészítés és módosító javaslat is megfogalmazódott. A NAT változásai miatt szükség volt a kapcsolódó kerettantervek felülvizsgálatára, de a munka során a szakmai szervezetek által javasolt és elfogadott korrekciókat is át kellett vezetni. Mindezek mellett új kerettantervek is készültek az érettségizni vágyó, már végzett szakiskolások számára, illetve a tanyapedagógia oktatására - jelezték. A tájékoztatóban kitértek arra, hogy a Magyar nyelv és irodalom valamint az Ember és társadalom műveltségi terület tantárgyi kerettanterveiben - egyebek közt a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal, illetve a Zsidó Közösségi Kerekasztallal is egyeztetve - hangsúlyosabban jelenik meg a nemzetiségek, vallási közösségek együttélésének jelentősége (annak történeti, kulturális és társadalmi hatásait is figyelembe véve). A matematika, a természettudományi és az idegen nyelvi tantervek esetén pontosításra került sor. A Vizuális kultúra kerettanterveiben a beérkezett javaslatok alapján a népművészethez kapcsolódó tartalmak jelennek meg markánsabban. Ezen túlmenően egyértelműsítették a stressz- és feszültségoldási ismeretek fogalmát, illetve annak a dokumentumokban történő alkalmazását. A társadalmi mobilitás szempontjából a tárca fontos lehetőségnek tekinti a szakiskolában tanuló ambiciózus és felkészült fiatalok érettségihez juttatásának támogatását, ezért rendelte el (jóval a szükséges határidő előtt) a kétéves képzésre vonatkozó kerettanterv elkészítését - írták. Jelezték azt is, hogy a Tanyapedagógia - a háztáji gazdálkodás gyakorlati ismeretei tantárgyi kerettanterv céljai egybeesnek azon korábbi kormányzati szándékokkal, amelyek célja, hogy a fiatalok részletesebb információkat szerezhessenek a mezőgazdaság és a háztáji gazdálkodás témájában. A rendelet kerettanterveket érintő részei 2014. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.