Közélet

Kamarai szemle a nagybanin – a piac fejlesztése elkerülhetetlen + FOTÓK

Kamarai szemle a nagybanin – a piac fejlesztése elkerülhetetlen + FOTÓK

2014. február 28., péntek
Kamarai szemle a nagybanin – a piac fejlesztése elkerülhetetlen + FOTÓK
nagybani_piac12_gs

Bővítés nélkül elsorvadhat a Dorozsmai Nagybani Piac – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki a térség fideszes országgyűlési képviselőivel, B. Nagy Lászlóval és Farkas Sándorral tartott szemlét a nagybanin.

Farkas Sándor

fideszes országgyűlési képviselő szerint nagy lehetőségek vannak a Dorozsmai Nagybani Piacban, hiszen régiónkban termelik meg a hazai zöldségek nagy részét, ezért is szükséges a fejlesztésre. Erről a közelmúltban egy

csanyteleki fórumon

is megbeszéléseket folytattak, s Farkas szerint szükségszerű a terület bővítése. „Az elmúlt években kialakult piaci rend mára sem a termelőknek, sem pedig a kereskedőknek nem felel meg teljes mértékben” – közölte. Farkas szerint a non-stop nyitva tartás egy kényszerhelyzet, nem jó egyik félnek sem, hiszen kivár a kereskedő, és kiszolgáltatott helyzetet próbál teremteni.

B. Nagy László

vidéki lakossági fórumain is szóba került több alkalommal a nagybani piac helyzete, a termelők arra panaszkodtak, hogy a főszezonban gyakorlatilag nem férnek be a piac területére azok, akiknek nincs bérletük. „Egyértelmű, hogy kicsi a piac, melynek bővítése korlátozott, hiszen több oldalról lakóövezet veszi körül. A szegedi önkormányzatnak már évekkel ezelőtt fel kellett volna ismernie ezt a problémát, és például kisajátításokkal területeket kellett volna szerezniük a bővítéshez” – közölte. A Csongrád megyei kormánymegbízott úgy látja, ha záros határidőn belül nem történik meg a bővítés, akkor azon kell elgondolkodni, hogy másik, nagyobb helyre költözzön a nagybani. „Ne feledkezzünk meg Szerbia uniós csatlakozásáról se. Ha Szeged nem szúrja el ismét régiós álmait, akkor régiós nagybani piacot kell létrehoznia” – közölte.

nagybani_piac17_gs

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban forrásokat kell találni a dorozsmai nagybani bővítésére – erről már

Győrffy Balázs

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke nyilatkozott portálunknak. A város, mint tulajdonos felelősségéről is szólt, s úgy látja, nincs más lehetőség, mint a piac bővítése. „Ha a jelenlegi keretek közé korlátozva működik tovább a nagybani, akkor elsorvad” – szögezte le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke. Nyáron, amikor non stop nyitva tartanak, átlagosan 1900 ember és 1200 jármű lép be egyetlen nap alatt a piac területére - tájékoztatott

Pap Róbert

, a nagybani piac ügyvezetője. Úgy kalkulálnak, hogy egy hektárral kellene jelenleg bővíteni a piacot, hogy megfelelő körülmények között kínálhassák a terményeket. „Most kellene ezt a fejlesztést megvalósítani, hiszen Szerbia is az Európai Uniós felé nyit, míg a Romániából érkező kereskedők az áru 50-60%-át elviszik, és megjelentek a szerbek is” – magyarázta. Horvátország uniós csatlakozása után feléjük is nyitottak, jelenleg is hirdetik a nagybanit. A piac hét órakor nyit ki, de a fix hellyel rendelkezők már négy órakor beléphetnek a területre és hat órakor kezdhetnek el kipakolni, amikor a kereskedők is beengedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.