Közélet

Gyertyás körmenettel ünnepeltek Móravárosban + FOTÓK

Gyertyás körmenettel ünnepeltek Móravárosban + FOTÓK

2014. február 3., hétfő
Gyertyás körmenettel ünnepeltek Móravárosban + FOTÓK
gyertyaszenteles_kormenet13_gs

Jézus bemutatását ünnepli a katolikus egyház február másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. A móravárosi Szent Kereszt plébánián a hagyományokhoz híven gyertyás körmenetet tartottak.

„Negyven napja az úr születésének örömünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy

Jézust

Szűz Mária

és

Szent József

bemutatta a templomban. Ő ezáltal látszólag csupán az ószövetségi törvényt teljesítette, voltaképpen azonban élő népével találkozott. Azok a jámbor öregek, akik a szentlélek késztetésére a templomba mentek, és ott a szentlélektől megvilágosítva felismerték az urat, örvendező lélekkel tettek tanúságot róla. Hozzájuk hasonlóan minket is a szentlélek gyűjtött egybe” – fogalmazott

Fazakas Attila

a szentmisén, amelyet a Rózsafüzér Társulat tagjaiért ajánlott fel. A megbízott lelkipásztor, klinikai lelkész megszentelte a szentmise elején a gyertyákat, majd körmentet tartottak, a hívek megkerülték a templomot. A Kivonulás könyve írja elő az elsőszülött bemutatását és megváltását a templomban, és már a negyedik század óta ünneplik, hogy Jézust bemutatták Jeruzsálemben a születését követő negyvenedik napon, és elsőszülött fiúként Istennek szentelték. Az ókori Rómában tavaszkezdő nap is volt, fáklyás engesztelő körmenetet tartottak, ebből alakult ki a gyertyás körmenet hagyománya. A katolikus egyház Jézus és Mária megszentelődését ünnepli február másodikán, illetve mindazokat, akik Jézus követésére vállalkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.